AAA

SCENA | 14.09.2021 15:20 > 14.09 15:20

Ministarstvo: Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevandjelja


Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je na osnovu Sporazuma o saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Narodnim muzejem u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, "uspešno realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevandjelja".

"Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri prilagodjeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasledja. Definisanje parametra snimanja kao i samo snimanje je povereno stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo navodi da je Miroslavljevo jevandjelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

"Кao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija. U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasledja, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno kako domaćoj tako i stranoj publici", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje je Miroslavljevo jevandjelje najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske pismenosti iz 12. veka, koga je UNESCO 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku "Pamćenje sveta" čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.