AAA

SCENA | 26.11.2021 15:30 > 26.11 16:04

U nedelju pijanistički most Zagreb-Beograd u sklopu festivala BUNT

Pijanistički most Zagreb-Beograd, jedan od najzanimljivijih programa ovogodišnjeg devetog izdanja festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije BUNT, biće održan u nedelju u sali Kolarca u terminu rezervisanom za promenadne koncerte.

Kako su danas saopštili organizatori, na programu su srpski i hrvatski autori.

Srpske kompozitore Isidoru Žebeljan, Vlastimira Trajkovića i Vasilija Mokranjca izvešće mlade nade hrvatskog pijanizma, Dora Grizelj i Taša Šinkovec kao i profesorka Muzičke akademije u Zagrebu, Katarina Krpan.

Hrvatske kompozitore, Borisa Papandopula, Ivu Josipovića i Berislava Šipuša izvodiće mladi srpski pijanisti Katarina Bratić i An Vang (Wang).

Na kraju koncerta duo Katarina Krpan i Dragomir Bratić će izvesti novu kompoziciju Frana Djurovića, napisanu specijalno za ovu priliku, navodi se u saopštenju i dodaje da koncert počinje u nedelju u 11.00.

Ovogodišnje izdanje BUNT-a posvećeno je delima srpskih kompozitora, mladim izvodjačima, neuobičajenim koncertnim programima i inkluzivnom učešću osoba sa posebnim potrebama, saopštili su organizatori.

Kulturna dešavanja organizovana su na Kolarcu, u legatu Josipa Slavenskog, dvorani AKUD "Lola" i u Etnografskom muzeju.

Festival, koji je počeo 21. novembra sa violinistkinjom Marijom Špengler Marković, koja je izvela tri solo sonate Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach), biće završen na Kolarcu 28. decembra, prazničnim nastupom Nataše Veljković.

U okviru BUNT-a, 26. decembra biće održan i koncert kao omaž preminulom glumcu Damjanu Dikliću, ljubitelju klasične muzike.

Biće održana i promocija knjiga "Život bez kompromisa zaumetnost i mir Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari" i "Vreme protesta, borba za kulturu, bunt i nežne životne priče" Miodraga Ignjatovića.

U sklopu festivala biće predstavljen i dupli CD "Passion & Devotion" u izdanju Metropolisa, na kojem se nalazi 16 kompozicija srpskih autora za flautu u izvodjenju Ljubiše Jovanovića.

U svom tradicionalnom manifestu, BUNT 9.0 podvlači da su ključne reči i dalje visoka umetnost, kreativnost,odgovornost prema muzici, odgovornost prema profesiji i znanju, talentovanimladi na putu umetnosti, savremeno stvaralaštvo,spas razuma, prilagodjavanje tehnologiji "ali ne i amoralu,ne pristajanje na survavanja društva i gubljenje pojma o svim vrednostima".

"Zato vrednost stavljamo u prvi plan i po svaku cenu, i zato je sve teže u tome i opstati i uspeti. Ostajemo doslednii idemo dalje svojim putem. Podjite sa nama", zaključuje se u tekstu. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.