AAA

SCENA | 01.12.2021 12:00 > 01.12 12:12

Sutra promocija knjige Miodraga Ignjatovića i CD-a Passion & Devotion u sklopu festivala BUNT

U okviru programa ovogodišnjeg, devetog izdanja festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije BUNT, publici će sutra u Legatu Josipa Slavenskog, biti predstavljena dva nova izdanja, saopštili su organizatori.

Prvo je knjiga dr Miodraga Ignjatovića "Vreme protesta, borba za kulturu, bunt i nežne životne priče", koja govori o sadašnjem trenutku života u Srbiji na polju kulture i društvenih okolnosti uopšte.

O ovoj knjizi, lično obojenoj, koju je napisao i opremio fotografijama jedan ne-muzičar ali iskreni poklonik umetnosti i muzike, govoriće dr Vesna Sekulić, predsednica udruženja lekara pisaca Vidar, navodi se u saopštenju.

Potom će u istom prostoru biti održana promocija CD izdanja "Passion&Devotion". Na tom duplom CD-u koji se pojavio prošle godine u izdanju kuće "Metropolis", nalaze se kompozicije srpskih autora nastale na podsticaj i poziv Ljubiše Jovanovića.

Premijerno izvodjenje 11 kompozicija bilo je na programu jednog od prethodnih festivala BUNT-a, kada ih je Ljubiša Jovanović, zajedno sa Fantazijama Telemana, izveo uživo.

Na drugom disku su kompozicije srpskih autora za flautu i orkestar, posvećene našem poznatom flautisti. O ovom izdanju govoriće Ljubiša Jovanović, Ljiljana Čanić i Ivana Stefanović.

Promocije u Legatu Josipa Slavenskog počinju sutra u 18.00 i 19.00.

Ovogodišnje izdanje BUNT-a posvećeno je delima srpskih kompozitora, mladim izvodjačima, neuobičajenim koncertnim programima i inkluzivnom učešću osoba sa posebnim potrebama, saopštili su ranije organizatori.

Kulturna dešavanja organizovana su na Kolarcu, u Legatu Josipa Slavenskog, dvorani AKUD "Lola" i u Etnografskom muzeju.

Festival, koji je počeo 21. novembra nastupom  violinistkinje Marije Špengler Marković, koja je izvela tri solo sonate Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach), biće završen na Kolarcu 28. decembra, prazničnim nastupom Nataše Veljković.

U okviru BUNT-a, biće predstavljena umetnost harmonike u Etnografskom muzeju 6. decembra, a kamerni sastavi iz Novog Sada, gudački kvartet TAJJ i Novosadski duvački kvintet, biće u Dvorani "Lola" 12. decembra sa kompozicijama srpskih autora.

U sklopu programa, 16. decembra biće predstavljena knjiga "Život bez kompromisa za umetnost i mir Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari", a 26. decembra koncert kao omaž preminulom glumcu Damjanu Dikliću, ljubitelju klasične muzike.

U svom tradicionalnom manifestu, BUNT 9.0 podvlači da su ključne reči i dalje visoka umetnost, kreativnost, odgovornost prema muzici, odgovornost prema profesiji i znanju, talentovani mladi na putu umetnosti, savremeno stvaralaštvo, spas razuma, prilagodjavanje tehnologiji "ali ne i amoralu, ne pristajanje na survavanja društva i gubljenje pojma o svim vrednostima".

"Zato vrednost stavljamo u prvi plan i po svaku cenu, i zato je sve teže u tome i opstati i uspeti. Ostajemo dosledni i idemo dalje svojim putem. Podjite sa nama", zaključuje se u tekstu u kojem se poziva i na vakcinaciju protiv korona virusa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.