AAA

SCENA | 09.12.2021 11:15 > 09.12 11:18

Omaž Berislavu Popoviću (FOTO/VIDEO)


Naučni skup, sa dokumentarnim filmom i koncertom organizovan je u Beogradu u znak sećanja na kompozitora i muzičkog teoretičara Berislava Popovića povodom 90 godina od rodjenja.


Ana Kotevska, predsednica Muzikološkog društva Srbije koje je sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu zajednički realizovalo ovaj projekat, rekla je da se time omogućava da se slika o ovom muzičkom stvaraocu i njegovom vremenu izoštri, produbi i osvetli iz više uglova.
„Sam projekat „Difrakcije kompozitorskog, muzičko-teorijskog, pedagoškog i društveno-kulturnog stvaranja Berislava Popovića” zamišljen je u tri glavna segmenta koji se medjusobno prelamaju i prožimaju“, rekla je Kotevska.

U okviru projekta organizovani su okrugli sto, naučni skup i koncert i prikazan je dokumentarni film "Berislav Popović životni kontrapunkt", a nastavak je u martu 2022. godine u Muzičkoj školi Mokranjac u Zaječaru kada se obeležava 20 godina od smrti Popovića, najavila je muzikolog Ana Kotevska.

U stvaranju projekta učestvovali su brojni teoretičari, muzikolozi i kompozitori različitih generacija, uključujući i muzikologa Ivanu Petković Lozo.

„Reč je o jednom izuzetno posvećenom stvaraocu, uglednom profesoru, originalnom muzičkom teoretičaru i jednom od markantnih nosilaca muzičkog života sredina u kojima je živeo i delovao“, rekla je Lozo.

Nakon naučnog skupa, prikazan je dokumentarni film, a potom je organizovan okrugli sto posvećen Popoviću u okviru kojeg su govorili njegovi saradnici, kolege i nekadašnji studenti.

Najavljujući koncert, muzikolog Tijana Popović Mladjenović je rekla da će biti izvedene kompozicije koje su vezane za život Berislava Popovića.

„Okupljen je izuzetan izvodjački potencijal, tu su vrsni muzičari izvodjači koji će izvesti varijacije za klavir, potom gudački kvartet, duvački kvintet 'Igra senke' i baladu za gudače.“

Jedna od urednica dokumentarnog filma, muzikolog Ivana Miladinović Prica rekla je da je ideja bila da se zabeleže sećanja bivših djaka, studenata, članova porodice, prijatelja i svih onih koji su saradjivali sa Popovićem.

„Naša prvobitna ideja koja je potekla od profesorke Tijane Popović Mladjenović, bila je da napravimo digitalni arhiv sećanja, da zabeležimo i da uhvatimo ta lična dragocena sećanja, intimne priče.“

Berislav Popović je bio kompozitor, teoretičar muzike, pedagog i ostavio je tragove u istoriji srpske muzike i u muzičkom životu Srbije i Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.