AAA

SCENA | 19.01.2022 10:50 > 19.01 11:01

Predstavljena zbirka klavirske muzike 'Memorabilija' (FOTO/VIDEO)


Centar za savremenu muziku Arion je nedavno predstavio zbirku klavirske muzike srpskih kompozitora pod nazivom „Memorabilija“, a prisutni su imali priliku da uživo čuju upravo kompozicije koje su deo zbirke.


Knjigu odabrane muzike čine dve sveske u kojima se nalazi deset dela uglednih kompozitora medju kojima su Vlastimir Trajković, Isidora Žebeljan i Ognjen Bogdanović.

Jedan od autora ovog izdanja je kompozitor i pijanista Stanko Simić.
"Ova zbirka sadrži klavirske kompozicije osam autora od kojih je najstariji Vlastimir Trajković koji je zajednička nit svim ostalim kompozitorima, a oni su ili njegovi asistenti ili njegovi studenti ili njegovi umetnički i duhovni unučići."

On navodi da je više razloga zašto je izabrana muzika za klavir, izmedju ostalog, zato što je reč o najpopularnijem žanru.

"Možemo da kažemo da se svaki dan održi po jedan klavirski resital u svetu. Drugi razlog je zato što je milje okupljen oko klase profesora Trajkovića imao po jednu kompoziciju za klavir", objašnjava Simić.

Kao treći razlog, Simić navodi koncert na kojem je svirao dela srpskih kompozitora nakon čega je sa kolegama došao na ideju da deo programa i objave.

"To je postala okosnica, a nakon toga smo dodali nekoliko novih kompozicija. Neki od vas verovatno znaju za kompoziciju, klavirsko delo ’Memorabilija’ Ognjena Bogdanovića i upravo po njoj smo nazvali ovu našu zbirku ’Memorabilija’. Ta reč je stranog porekla i nju doslovno možemo da prevedemo kao stvari dostojne pamćenja."

Naime, reč je o delima koja su nastala od sredine 80-ih do danas. Iako su različite umetničke ličnosti, sve kompozitore koji su zastupljeni u ovoj zbirci, spaja zajednička estetika.

"Sam sadržaj ove zbirke je vrlo zanimljiv jer je čine najuspelije i možda najznačajnije muzike za klavir koje su nastale poslednjih 30-35 godina na ovim prostorima", kaže Simić.

Pored predstavljanja ovog izdanja, u beogradskoj Ustanovi kulture Parobrod je organizovan i koncert na kojem su prisutni imali priliku da čuju pojedina dela zastupljena u zbirci, u izvodjenju pijanista Stanka Simića, Marka Kovača i Vladimira Gligorića.

Udruženje Arion ima za cilj promociju savremene umetničke muzike iz pera srpskih kompozitora kroz koncerte, publikacije i majstorske kurseve. Okuplja mlade kompozitore i pijaniste koji su bili povezani sa klasom profesora i akademika Trajkovića.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.