AAA

SCENA | 19.05.2022 15:30 > 19.05 15:37

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici crkvu Svetog arhandjela Gavrila u Šopiću, crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, crkvu Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, crkvu Svetog apostola i jevandjeliste Marka u Varni, crkvu Svetog arhangela Mihaila u Jabučju i crkvu Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima za spomenike kulture.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, crkva Svetog arhandjela Gavrila u Šopiću, opština Lazarevac, sagradjena je 1869. godine i predstavlja primer klasicizma u srpskoj crkvenoj kulturi, s jasnom primenom svih oblika tog stila.

Ikonostas i 26 štafelajnih ikona u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, opština Ub, uradili su nepoznati ruski autori, dok su ikone "Poklonjenje časnih veriga apostola Petra" i "Cveti" rad domaćih majstora zografa koji su stvarali u prvoj polovini 19. veka.
Crkva Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, opština Ljig, sagradjena je 1865. godine i u njoj se nalazi vredna zbirka od 18 ikona koje je početkom 19. veka uradio nepoznati zograf, dok je carske dveri naslikao Dimitrije Posniković, a 12 štafelajnih ikona rad su domaćih i ruskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka.

Spomenik kulture Svetog arhangela Mihaila u Jabučju, opština Lajkovac, izgradjen je na mestu gde je 1826. godine seoski starešina Jovan Velimirović-Šarenac podigao crkvu brvnaru u kojoj je kao ktitor i sahranjen, a iznad ulaznih vrata sadašnje crkve nalazi se uzidana mermerna ploča koja kaže da je bogomolja podignuta 1844. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karadjordjevića.

Spomenik u Varni sagradio je 1911. godine preduzimač iz Šapca Menahem Abunin. U Prvom svetskom ratu uništen je ikonostas, zapaljene su knjige i odežde, zvona odneta, a obnovljena je 1923. godine.

Crkva Svetog apostola i jevandjeliste Marka svojom arhitekturom, piše u saopštenju, objedinjuje hanzenatsku tradiciju sa obeležjima moravske škole, sledeći na taj način nacionalnu stilsku orijentaciju u graditeljstvu s početka 20. veka.

Crkva Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima baštini raznorodne umetničke i vizuelne obrasce koji svedoče o značajnim istorijskim dogadjajima na tom prostoru i opštim tokovima srpske crkvene umetnosti i kulture 18. i 19. veka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.