AAA

SCENA | 24.05.2022 15:55 > 24.05 15:58

Izložba posvećena arhitekti Dobroviću najavljuje Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture

Izložba "Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta", posvećena 125. godišnjici od rodjenja tog velikana srpske arhitekture, biće otvorena večeras u 19 sati u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

Jedna od organizatorki BINA Danica Prodanović rekla je novinarima danas u Beogradu da će obeležavanje 125. godišnjice od rodjenja Dobrovića predstavljati jedan od važnijih blokova ovogodišnjeg programa, saopšteno je iz organizacije te manifestacije.

"Njegovo ime će zaista obeležiti ovogodišnju BINU i kroz izložbu i kroz niz pratećih programa", kazala je Prodanović.

Organizatorka Jelena Ivanović Vojvodić istakla je da je u fokusu ovogodišnje manifestacije i celina "Nagrade i konkursi", kojom će BINA zvanično biti otvorena u četvrtak 26. maja i dodala da će biti više od deset različitih konkursa koji se tiču i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom gradu.

Izložba "Nikola Dobrović Pod zastavama modernih pokreta" trajaće do 14. avgusta, a svečano otvaranje BINE zakazano je 26. maj u 19 časova u Likovnoj galeriji Beograda, kada će javnosti biti predstavljena izložba "Nagrade i konkursi 2021-2022".

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture "BINA 2022" biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu "Mis van der Roe" (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Medju ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagradjenih rešenja, i ostali zanimljivi dogadjaji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.