AAA

SCENA | 12.06.2022 12:20 > 12.06 14:37

Žbanić: Na RTS-u mi rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis, Aida moraju konsultovati sa Vučićem. RTS demantovao Žbanić.

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navela je da je nju "to neshvatljivo", te zapitala "zašto o tome treba da se pita predsednik države…?, preneo je vojvodjanski portal Autonomija.

"Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države…”, kazala je Žbanić.
Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gde je višestruko nagradjivan film “Quo vadis, Aida” prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Dodala je da ne može da razume zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocenila je ona.

Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Film "Quo vadis, Aida“ dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

AFŽ treći put održava u Novom Sadu, od 6. do 12. juna.


RTS: O filmu 'Quo vadis, Aida' na RTS-u ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić

RTS je danas saopštio da o emitovanju filma "Quo vadis, Aida" ne odlučuju ni njegova redireljka Jasmila Žbanić, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RTS je na svom sajtu naveo da se tvrdnje Žbanić da joj je na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma "Quo vadis Aida" moraju konsultovati sa Vučićem, moraju smatrati dezinformacijom dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao.

Žbanić je prethodno rekla da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanj filma "Quo vadis, Aida" na RTS-u neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preneo je vojvodjanski portal Autonomija.

Navela je da je za nju "to neshvatljivo", te zapitala "zašto o tome treba da se pita predsednik države", preneo je taj portal.

RTS je naveo da se takve tvrdnje "obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanela šteta onome na koga se vest odnosi", te dodali da će tako tretirati i tu izjavu Žbanić "sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao".

Naveli su i da će, dotad, smatrati "da je njena priča izmišljena".

Ukazali su da je lako dokazati da rediteljka "Aide" nikada o prikazivanju filma na RTS-u nije razgovarala sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa, ni sa generalnim direktorom", kao i da oni, kako je navedeno, nikada o filmu nisu razgovarali sa Vučićem.

RTS je naveo da "Žbanić nastavlja da pritiska RTS da emituje njen film, te ukazao da je ona prvo koristila premijeru da poručuje svima i svakome da "Aida" mora da bude na RTS-u, "koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji".

Naveli su da je "odmah posle premijere i nekolicina ambasadora pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu", što se, kako su dodali, u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uredjivačku politiku javnog medijskog servisa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.