AAA

SCENA | 21.06.2022 21:00 > 21.06 21:00

U Kulturnom centru Srbije u Parizu održan koncert dua Floral


U Kulturnom centru Srbije u Parizu večeras je održan koncert dua "Floral" u sastavu harfistkinje Milene Stanišić i flautistkinje Stane Krstajić koje su izvele dela srpskih i stranih kompozitora.

Na programu je bila Cvetna pahulja nokturno cvetne varijacije, odnosno dela kompozitora Dragane Jovanović (1963), Dejana Despića (1930), Miloša Raičkovića (1956), Vladimira Tošića (1949), Ane Krstajić (1994), Dušana Radić (1929-2010), Gabrijela Fora (Gabriel Faure) (1845-1924) i Milana Mihajlovića (1945).
Koncert je održan u okviru obeležavnja Svetskog dana muzike.

Duo "Floral" osnovan je 1998. godine. Prvi koncert je bio na Festivalu flautista u galeriji Kulturnog centra Beograda. Od tada, duo je svirao na Medjunarodnom festivalu harfe u Beogradu, na Medjunarodnoj tribini kompozitora, na Festivalu harfista u Zagrebu i na brojnim koncertima u Srbiji.

Pored toga, duo je saradjivao sa Oliverom Djurdjević (klavir), Gudačkim kvartetom Rubikon, Pantom Veličkovićem (viola), Ognjenom Popovićem (čisti klarinet), Sanjom Romić (oboa) i Pavlom Aksentijevićem (vokal).

Duo "Floral" se bavi i humanitarnim radom i primenjenom muzikoterapijom, u saradnji sa različitim institucijama. Kao rezultat dugogodišnje saradnje sa umetničkom radionicom koja okuplja osobe sa Daunovim sindromom "La louange a la main" nastala su dva CD-a Muzičke slikovnice i Muzika za zadovoljstvo.

Milena Stanišić je redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ona je istaknuta umetnica u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, sa inspirativnom karijerom, koja obuhvata solo muziku, kamernu muziku, orkestarsku muziku i pedagogiju.

Stana Krstajić je bila glavni flautista Orkestra Narodnog pozorišta i glavni flautista Beogradske filharmonije. U junu 2021. godine izabrana je u zvanje vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2003. godine kada je izabrana za svetskog promotera, svira na bisernoj flauti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.