AAA

SCENA | 08.08.2022 16:10 > 08.08 16:10

Raspisan konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama Racije

Fondacija "Novi Sad Evropska prestonica kulture" raspisala je danas urbanističko-arhitektonski konkurs za najbolji dizajn za kompleksa budućeg Memorijalnog centra posvećenog svim nevino stradalim žrtvama u zločinu Racije u južnoj Bačkoj, koji je počinila madjarska okupaciona vojska u januaru 1942. godine.

Kako se navodi u saopštenju te fondacije, u okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uredjenje parterne i saobraćajne površine.

Kako je ranije saopšteno, budući Memorijalni centar biće smešten uz prostor Kreativnog distrikta, čime se zaokružuje programski luk "Tvrdjava mira" u programima Evropske prestonice kulture.
"Tvrdjava mira" je kroz umetnički program stavila akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira, saopštila je ranije Fondacija Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Žirijem koji će odlučivati o pobedničkom rešenju presedavaće dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Djokić, a članovi su akademik Branislav Mitrović, arhitekte Monika Bilbija, Dušan Miladinović i Dušan Stevanović, istoričari Gordana Petković i Petar Djurdjev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

Rok za predaju konkursnih radova je 24. novembar 2022. godine do 15 časova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.