AAA

SCENA | 04.10.2022 16:55 > 04.10 16:55

Zavod: Radovi u Bukovičkoj banji u skladu s merama zaštite

Zavod u Kragujevcu za zaštitu spomenika kulture je danas saopštio da su svi radovi koje u Bukovičkoj banji izvodi Privredno duštvo "Bukovička banja Stublina d.o.o. Arandjelovac" u skladu s merama zaštite koje je izdao taj zavod, negirajući tako informacije medija koji tvrde suprotno.

Kako je rečeno, najpre se pojavila vest o rušenju "Parnog kupatila" sa "Arkadama", ali, kako Zavod napominje, to kupatilo iz 1875. je porušeno još 1930-ih godina.
Tako objekat koji je uklonjen i o kojem se piše, nije "Parno kupatilo", već "Otvoreno kupatilo" otvoreni bazen s pomoćnom zgradom u kojoj su bili tuševi i svlačionice.

Imao je trem s lučno zasvedenim stubovima, što je "najverovatnije dovelo do zabune, odnosno do mešanja te zgrade s obližnjim objektom 'Arkada' ".

Zavod ukazuje da nije tačna ni tvrdnja o budućem rušenju "Arkada" koje se, po uslovima Zavoda, moraju sačuvati i rekonstruisati u autentičnom obliku.

"Jedini radovi koji su izvedeni prethodnih nekoliko dana tiču se rušenja 'Otvorenog kupatila' zbog totalne rekonstrukcije", saopštio je Zavod.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.