AAA

SCENA | 04.10.2022 22:50 > 04.10 22:50

Otvorena 31. Medjunarodna tribina kompozitora


Ovogodišnja 31. Medjunarodna tribina kompozitora otvorena je večeras u Beogradu uručenjem najprestižnijih nagrada za kompozitorska ostvarenja i promociju srpske muzike.

Na svečanom otvaranju u Studentskom kulturnom centru, priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno delo izvedeno u 2021. godini, nagrada "Stevan Mokranjac" uručena je Jasni Veličković za delo "Underneath", komponovano za hiper-orgulje.
Kompozitorka je nagradu posvetila "svim novim kompozicijama koje će nastati i koje se još nisu čule". "Mislim da ova vrsta nagrade i priznanja može samo da nam pomogne da gledamo ka svetu na kreativniji način", rekla je ona.
 
Nagrada koja se dodeljuje ansamblima, pojedincima i organizacijama za izvodjenje dela naših savremenih kompozitora u dužem periodu prethodne godine nosi ime Aleksandra Pavlovića, izuzetnog violiniste, kamernog muzičara, dirigenta i pedagoga.

Žiri je ove godine dodelio tri nagrade "Aleksandar Pavlović". Ansambl Metamorfozis je dobio nagradu za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu tokom prethodne godine, nagradu za najuspešnijeg mladog umetnika koji sa posebnom posvećenošću izvodi dela domaćih savremenih kompozitora, dobio je violončelista Nemanja Stanković, dok je manifestaciji "Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića" dodeljena specijalna nagrada za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Predsednik Udruženja kompozitora Srbije Rade Radivojević je na otvaranju rekao da je ovaj festival jedino mesto gde može da se čuje toliko veliki broj kompozicija domaćih i stranih autora.

Tribina kompozitora traje do subote 8. oktobra kada će nagrada "Pavle Stefanović" za muzičku esejistiku i kritiku biti uručena muzikologu dr Stefanu Cvetkoviću.

Na konkurs za ovogodišnji festival kompozitora pristigla je 371 kompozicija za najrazličitije vrste ansambala, autora iz gotovo celog sveta.

Selektorka Branka Popović odabrala je 50 najboljih i najzanimljivijih dela iz Srbije, Severne Makedonije, Severne Irske, Crne Gore, Belgije, Južne Koreje, SAD, Italije, Hrvatske, Argentine, Portugalije, Tajvana.

Odabrana dela čine pregled najnovijih ostvarenja domaćih stvaralaca uz izbor reprezentativnih primera različitih aktuelnih pravaca savremene muzike u svetu.

Ove godine u fokusu su kompozicije za kamerni orkestar, kao i one sa upotrebom elektronskog medija.

Na ovogodišnjem festivalu, na osam koncerata učestvuje blizu stotinu izvođača koji su posvećeni interpretaciji savremene muzike i koji su stalni saradnici Tribine kompozitora – ansambli Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za kamerni orkestar izvešće i ansambl Gudači Svetog Đorđa uz gosta dirigenta Ivana Josipa Skendera i brojne soliste. Pored njih nastupiće i Beogradski trio, LP duo, Aratos trio i Četiri gudača.

Najveći deo programa će se odvijati u Velikoj sali SKC-a, samo će jedan festivalski dan, 6.oktobar, sa dva koncerta, biti održan u Delta hausu.

Kompletan program možete pogledati ovde.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.