AAA

SCENA | 05.10.2022 11:55 > 05.10 11:55

Ovogodišnji BEMUS od 1. do 15. novembra

Ovogodišnje 54. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) biće održane od 1. do 15. novembra pod sloganom "Zavodljivo… kao muzika!" uz bogat program u širokom stilskom rasponu, od muzike renesanse i baroka do najsavremenijih kompozicija klasične muzike, saopštio je danas Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Festival će biti otvoren 1. novembra koncertom čuvenog velškog bas-bariton Brina Terfela koji će u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupiti uz Festivalski orkestar "Virtuozi", dirigenta Bojana Sudjića i gošću Sofiju Petrović, sopran.
Pijanista Ivo Pogorelić nastupa 7. novembra na Kolarcu kada će svirati Šopenovu muziku sa svog najnovijeg CD-a objavljenog za Dojče gramofon.

BEMUS će premijerno predstaviti beogradskoj publici i dva istaknuta mlada umetnika koji će takodje nastupiti na Kolarcu. Korejska violinistkinja Bomsori Kim, pobednica brojnih takmičenja, biće solistkinja na koncertu Simfonijskog orkestra RTS, 5. novembra, pod dirigentskom palicom Manuela Lopeza-Gomeza iz Venecuele, dok će španski pijanista Martin Garsija Garsija, laureat prošlogodišnjeg Šopenovog konkursa u Varšavi, zatvoriti ovogodišnji BEMUS 15. novembra uz Festivalski orkestar "Virtuozi".

Vojvodjanski simfonijski orkestar nastupiće pod upravom svog šefa-dirigenta Aleksandra Markovića, uz soliste, soprana Majdu Hundeling iz Nemačke i tenora Jana Vacika iz Češke, 12. novembra. Koncerte u Kolarčevoj zadužbini zaokružuje Nacionalni kamerni hor "Madrigal – Marin Konstantin" iz Rumunije, koji se 2. novembra predstavlja interesantnim muzičko-vizuelnim programom.

Ciklus koncerata kamerne muzike u Sali Beogradske filharmonije otvara violončelista Nemanja Stanković, koji je nedavno postao gostujući prvi čelista Milanskog simfonijskog orkestra i dobitnik nagrade "Aleksandar Pavlović" Udruženja kompozitora Srbije. On će nastupiti 3. novembra sa istaknutim italijanskim pijanistom Marinom Formentijem.

Dva renomirana domaća kamerna sastava, Novosadski kamerni ansambl i Gudački kvartet "Difrakcije", održaće koncerte 6. i 13. novembra u istom prostoru. Ansambl "Viva Mjuz" nastupa 8. novembra sa programom barokne muzike, a ovaj segment programa završava se 14. novembra koncertom istaknutog slovenačkog akordeoniste Marka Hatlaka sa ansamblom "Funtango".

Za koncerte u Kolarčevoj zadužbini i Sali Beogradske filharmonije, ulaznice će biti u pretprodaji na biletarnicama ovih dvorana od 7. do 14. oktobra, isključivo u okviru kompleta za sve koncerte u istoj dvorani, sa specijalnim popustom od 20 odsto u odnosu na redovnu cenu ulaznica.

Po isteku promotivnog perioda, 15. oktobra počinje prodaja pojedinačnih ulaznica na blagajnama ovih dvorana. Ulaznice će biti u prodaji i onlajn, preko veb sajta tickets.rs.
 
Na BEMUS-u će biti održana i dva besplatna koncerta. Hor RTS uz dirigenta Bojana Sudjića nastupiće 9. novembra u Sabornoj crkvi, a dan kasnije violinista Gordan Nikolić izvešće program Bahovih svita i sonata za solo violinu u Župi Sv. Anta Padovanskog.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.