AAA

SCENA | 22.11.2022 10:35 > 22.11 10:36

Održan Festival fantastike sa šetnjom zombija (FOTO/VIDEO)


Horor film „Hellraiser“ u režiji Dejvida Bruknera, koji je gotovo u potpunosti snimljen u Beogradu, otvorio je 16. izdanje Festivala srpskog filma fantastike, a u završnici je održana i deveta po redu šetnja zombija centralnim gradskim ulicama.

Imajući u vidu tradiciju, kao i činjenicu da je sa ovih prostora potekla sada već internacionalna reč vampir, organizatori su želeli da posvete jedan festival upravo toj tradiciji, kaže selektor Jovan Ristić.
"Najveći bioskopski i televizijski hitovi u bivšoj Jugoslaviji upravo su bili iz domena fantastike i horora. ‘Leptirica’ Djordja Kadijevića je čuven film. On je bio prvi jugoslovenski horor film. On je ostavio velikog traga i u našoj kulturi", naglasio je Ristić.

Sve je počelo kao revijalni festival da bi nakon petog izdanja uveden i takmičarski deo.

"Šesnaesti Festival srpskog filma fantastike donosi 20 filmova u takmičarskom programu. Imamo sedam filmova iz Srbije, četiri filma iz regiona bivše Jugoslavije i devet filmova iz ostatka sveta", kaže Ristić.

Filmovi su se takmičili za Koskar, nagradu koja predstavlja parodiju na čuvenog Oskara. Na programu su bila i dva dugometražna strana filma koja su imala ekskluzivne bioskopske premijere.

"To je naravno ’Hellraiser’, koji jeste američki film i jeste rimejk jednog čuvenog filma, i nova ekranizacija romana Klajva Barkera, ali na neki način i naš film zato što je u najvećem delu snimljen u Srbiji, odnosno u Beogradu. Snimljen je dobrim delom sa srpskom ekipom, delom glumaca i tehničke ekipe, majstora za specijalne efekte, te je ovo način da se odužimo svim tim ljudima, da pokažemo šta je nastalo u Beogradu", dodaje Ristić.

Festival je zatvoren Šetnjom zombija (Zombie Walk) koja je ove godine protekla u sporijem ritmu, jer su beogradski „zombiji“ odlučili da naprave omaž tradicionalnom shvatanju „živih mrtvaca“ s obzirom na to da je savremena filmska produkcija u poslednje dve decenije ubrzala zombije.

U šetnji su učestvovala i deca koja su se trudila da dočaraju hod i ponašanje zombija, a „zombiji“ su bili opremljeni i kopijama motornih testera, čekića i noževa.

Cilj ove šetnje je, osim promocije festivala, skretanje pažnje na važan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.