AAA

SCENA | 22.11.2022 14:00 > 22.11 14:02

Hiljadu godina staro lakirano posuđe na izložbi u Đijangsiju

Lakirani tanjir ukrašen crtežima zmajeva, iskopan iz grobnice markiza od Haihuna, izložen je na izložbi u muzeju provincije Đangsi.

Grobnica dinastije Zapadni Han (206. p. n. e. 25. n. e.) u blizini Nančanga, glavnog grada istočne kineske provincije Đangsi, jedna je od retkih carskih grobnica koje nikada nisu opljačkane.
Pored tanjira, kako piše Sinhua, u muzeju u Nančangu izloženo je i sedam komada posuđa od lakiranog drveta iz grobnice. Ovo je prva serija posuđa od lakiranog drva izvađena iz markizove grobnice koja je obnovljena i sada je spremna za izlaganje.

Jang Jun, istraživač koji je vodio posao iskopavanja grobnice, rekao je da je dinastija Zapadni Han predstavlja "zlatno doba" u istoriji kineskog zanata lakiranja, a izloženi predmeti svedoče o slavi kineske umetnosti lakiranja.

"Lak proizveden u dinastiji Zapadni Han je izvrstan u smislu dekorativnog uzorka i tehnike izrade", rekao je Jang.

On je dodao da je u grobnici pronađeno više od 3.000 posuda od lakiranog drveta, od kojih je preko 1.100 relativno dobro očuvano. "Popunili su prazninu u arheološkoj istoriji otkrivanja lakiranog posuđa u velikim grobnicama u srednjoj i kasnoj dinastiji Zapadni Han", rekao je.

"Ukrašavanje lakiranog drvenog posuđa u doba dinastije Zapadni Han bogato je sadržajem, uključujući šare sa životinjama, geometrijom, prirodnim pejzažima, biljkama i likovima iz priča“, rekao je Hong Ši, istraživač saradnik u Kineskoj akademiji društvenih nauka.

Kako je lakirano drveno posuđe obično krhko, stručnjaci obavljaju restauratorske radove na otkopanom drvenom predmetu od 2015. godine, kada su lakirani predmeti prvi put otkopani, rekao je Li Venhuan, zadužen za arheometriju i antikno očuvanje markizove grobnice.

U prvu seriju predmeta za restauraciju uključeno je ukupno 960 komada ili jedinica lakiranog posuđa, uglavnom lakiranih tanjira, a do sada je u potpunosti restaurirano preko 100 predmeta. Druga lista predmeta za restauraciju uključuje lakirane kutije, lakirane kozmetičke kutije i druge predmete.

"Kako naša restauracija bude napredovala, više antikviteta će biti izloženo za publiku", rekao je Li. Iskopavanje grobnice počelo je 2011. Ostaci Liu Hea, poznatog kao markiz od Haihuna, pronađeni su u kovčegu u unutrašnjoj komori i uklonjeni u januaru 2016. radi daljeg istraživanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.