AAA

SCENA | 24.11.2022 22:15 > 24.11 22:15

Ministarstvo kulture Srbije: U Pragu otvorena izložba o Nikoli Tesli


U Pragu je otvorena izložba o Nikoli Tesli (1856-1943) pod nazivom "Praški student", saopštilo je večeras Ministarstvo kulture Srbije.

Na izložbi su hronološki predstavljeni Teslin život i delo, i istorijski trenutak i duh vremena u kojem je stvarao, navodi se u saopštenju.
Postavku čini deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima su patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je kazala na otvaranju da se tom izložbom daje doprinos očuvanju sećanja na, kako je istakla, po mnogima najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

Dodala je da je poseban deo izložbe posvećen Teslinim odnosima sa Pragom i Češkom, gde je bio radi školovanja 1880, a skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost Univerziteta.

Istakla je veliko poštovanje koje Tesla uživao u Češkoj, "kao nosilac Ordena Belog lava" i gde ulica i park nose njegovo ime, i gde ima i spomenik.

Gojković je najavila da ta izložba koja je već bila u Trstu i Beču, kao i druge izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle, treba da gostuju i u drugim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Na otvaranju izložbe je o Tesli govorio i pomoćnik ministra kulture Češke, Ondrej Hrast.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.