AAA

SCENA | 06.12.2022 10:35 > 06.12 10:40

Pedagoški muzej u Beogradu obeležio 126. rodjendan (FOTO/VIDEO)


Pedagoški muzej u Beogradu, osnovan 24. novembra 1896. godine, priredio je rodjendansku izložbu „Istorijat časopisa za decu u Srbiji”.

Direktor muzeja Slobodan Vuksanović rekao je da izložba predstavlja krunu jednogodišnjeg rada i da je zato organizovana na 126. rodjendan ustanove.
“Dakle, sve čuvamo od izložbi, kao što će i ova izložba postati deo stalne postavke. Više je nego poučna jer je poznato da je čitanje stripova i časopisa za decu uvod u ono pravo čitanje knjiga”, istakao je Vuksanović.

Autorka dokumentarne postavke čija se gradja čuva u Pedagoškom muzeju jeste Jelena Mančić. Prikazani su časopisi koji su izlazili u periodu od 1858. do 1939. godine, a medju njima su „Politika za decu”, „Jugoslovenče”, „Djački napredak”, „Lasta”, „Spomenak”...

“Nastojali smo da damo hronološki pregled razvoja dečjih listova i časopisa, sagledamo prvenstveno njihov vaspitno-obrazovni značaj, pouke i poruke koje su upućivane deci, ali i ulogu urednika koji su u prvim decenijama razvoja poticali iz redova istaknutih pedagoga i učitelja, a učitelji nisu bili samo urednici, već i pokretači i izdavači časopisa”, rekla je Mančić.

Jelena Mančić ističe da dodatnu vrednost i vizuelni identitet dečjim listovima daju ilustracije koje su ostvarenja čuvenih umetnika poput Uroša Predića, Brace Cvetkovića i mnogih drugih.

“Važno je istaći da su na stranicama ovih listova svoje prve radove objavili naši istaknuti književnici: Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Jovan Dučić, Svetozar Ćorović, Janko Veselinović i drugi.”

Osim retkih časopisa i knjiga, pažnju privlače i unikatni predmeti kao što je mastionica, ali i igračke. Dimitrije J. Putniković , učitelj i pisac udžbenika, bio je prvi upravnik muzeja.

Tokom rada su korišćena digitalizovana izdanja Narodne biblioteke Srbije, Matice srpske i somborske biblioteke „Karlo Bjelicki“.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.