AAA

SCENA | 06.02.2023 17:00 > 06.02 17:02

Zemljotres oštetio tvrđavu u Alepu i druge znamenitosti u Siriji

  • FOTO: AP
  • FOTO: AP
  • FOTO: AP

Tvrđavu u Alepu i više drugih arheoloških znamenitosti u Siriji je oštetio zemljotres u kojem su stotine ljudi jutros poginule, saopštila je danas Generalna direkcija za antikvitete i muzeje.

Direkcija je navela da su delovi unutar tvrđave pali, a delovi odbrambenih zidova na severoistoku naprsli i nagnuli se.
Navodi se takođe da su veliki delovi džamije unutar tvrđave srušeni, kao i ulaz u odbrambenu kulu.

U starom gradu Alepu na severozapadu Sirije više stambenih zgrada koji se nalaze pored tih istorijskih zidina su se srušile ili su naprsle.

Generalna direkcija za antikvitete i muzeje objavila je preko Fejsbuka slike oštećenih minareta i džamije, fasade i delove tvrđave Alepa.

Alep je poznat po svojoj tvrđavi srednjevekovnom arhitektonskom dragulju, i po starom gradu koji je 2018. godine uvršćen u Uneskov spisak ugrožene svetske baštine, posle višegodišnjeg građanskog rata.

U provinciji Hama, u centralnom delu Sirije, arheološki timovi registrovali su neke oštećene zgrade unutar drevnog dvorca Al Markab u gradu Banjasu, kao i delimično srušene zidove i jedan oboren toranj.

Istorijske fasade su takođe srušene u gradu Hami.

U Kamdusu kameni blokovi pali su blizu gradskog dvorca u provinciji Tartus, a stambene zgrade su se srušile u krugu dvorca.

Direkcija nastavlja procenu štete i za sada nema informacije o antičkom gradu Palmiri.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros jug Turske i susednu Siriju, a prema poslednjem bilansu, koji stalno raste, stradalo je više od 1.700 ljudi: 912 u Turskoj i 783 u Siriji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.