AAA

SCENA | 17.12.2016 14:15 > 17.12 14:59

Beograd treći grad u svetu koji dobija spomenik Endiju Vorholu

Beograd će biti treći grad na svetu, pored Mikova u Slovačkoj i Njujorka u SAD, koji će dobiti spomenik jednom od utemeljivača pop-art kulture Endiju Vorholu, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Spomenik je Beogradu poklonio poštovalac Vorholovog dela i nekadašnji direktor Filmskih novosti Vladimir Tomšić, a o tome gde će biti postavljen na 30. godišnjicu kontroverznog umetnika odlučiće Beogradjani.

"Mislim da je najbolje da o tome sprovedemo anketu i da Beogradjani odaberu. Važno je da to bude mesto pored kojeg će prolaziti,mnogo turista-stranaca, kazao je Vesić agenciji Beta i kao neke od ideja naveo Savamalu, prostor ispred Studenskog kulturnog centa, ispred nekadašnjeg kulba Akademija u Knez Mihailovoj ili ispred Muzeja savremene umetnosti.

Vesić smatra da Beograd zaslužuje spomenik Vorholu, jer se u vreme kada je on stvarao, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, razlikovao od ostalih istočnoevropskih, socijalističkih prestonica i imao razumevanja za Vorholovu pop-kulturu i umetnost.

Kako je najavio, spomenik bi trebalo da bude postavljen na 30. godišnjicu Vorholove smrti, koja se obeležava 22. februara 2017.

Poštovalac lika i dela američkog umetnika slovačkog porekla je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je 2005. godine, kao gradonačelnica Novog Sada, omogućila otvaranje izložbe Vorholovih slika.

Ona je danas, zajedno sa Vesićem, prisustvovala promociji izdanja Vorholove knige "Dnevnici", koju je objavila izdavačka kuća Albion books. Izdanje je predstavljeno u Kulturnom centru Beograda.

Vorholovi "Dnevnici" autentično su svedočenje o životu umetnika, objavljeno 1989. godine, a sada svoje izdanje ima i na srpskom jeziku.

O filmskom delu Vorhola i značaju objavljivanja ove knjige govorio je i direktor Jugoslaovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.