AAA

SCENA | 12.01.2017 10:30

Arhiva Brusa Springstina otvara se blizu njegovog rodnog mesta

Američki univerzitet Monmut (Monmouth) u saveznoj državi Nju Džersi osniva arhiv sa zbirkom pisanih dela, predmeta i fotografija pevača Brusa Springstina, koji je odrastao u obližnjem radničkom gradu Friholdu.

Arhiv Brusa Springstina i Centar za američku muziku čuvaće i promovisati nasledje Springstina  i drugih kultnih muzičara kao što su Frank Sinatra i Vudi Gatri.

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pesme "Born in the USA",  koja je dala naziv negovog klasičnog albumua "Born to Run", a takodje je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gde je Springstin počeo svoju karijeru.

Mesto izabrano za arhiv "brilijantno obuhvata suštinu Springstinove muzike", rekao je Pol Braun, predsednik univerziteta Monmut, koji već ima veliki muzički program povezan sa Gremi muzejom u Los Andjelesu.

Springstin  (67), sve više se interesuje za svoje nasledje. Prošle godine objavio je autobiografiju pod naslovom "Born to Run" koju je pohvalila kritika. U knjizi on opisuje svoje skromno poreklo i borbu protiv depresije.

Springstin je u predstavljanju svojih dela govorio o značaju političkog aktivizma u muzici.

"Verujem da je muzika važna z aaktivizam u smlislu da ona pobudi strast, pobudi interes, zntiželju, pokreće te da preispitujesopstvena uverenja, direktno udara na tvoje emocije. Ona te pokreće iznutra", rekao je Springstin, prenosi vebsajt američke države Nju Džersi, NJ.com.

Bob Dilan, jedan od pevača koji je inspirisao Springstina, takodje je prošle godine zaključio sporazum sa univerziteta Tulsa u južnoj američkoj državi Oklahomi da se tu osnuje njegov arhiv.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.