AAA

SCENA | 09.02.2017 10:25 > 09.02 10:31

Završetak restauracije unutrašnjosti Sinagoge u Subotici do kraja godine (VIDEO)

Restauracija unutrašnjosti subotičke Sinagoge, vredna dva miliona evra, trebalo bi da bude završena do kraja 2017. godine a na njoj rade domaći i stručnjaci iz Madjarske, izjavila je stručna saradnica na tom projektu Žužana Mate.

Ona je za list "Madjar so" kazala da se restauracija delova tog objekta istovremeno obavlja na više lokacija u Subotici i u Madjarskoj.

"Kako bi proces bio brži, neke delove će obnoviti domaće zanatlije. Sredjuje se unutrašnji enterijer, uredjuje se objekat, farba se i obnavlja. Istraživanje nam je pomoglo da shvatimo kakva je bila originalna površina, koji materijali su korišćeni, što je sve uticalo na način našeg rada", kazala je Mate.

Ona je navela da će unutrašnjost zgrade, gde god je to moguće, biti ostavljena u originalnom stanju, a da će ostalo biti vraćeno u prvobitno stanje.

"Ranije su korišćeni drugi materijali, tako da će restaurator kopirati dekorativne motive i ofarbati ih na osnovu uzorka što će se raditi na licu mesta", rekla je Mate navodeći da je u toku i izgradnja ograde.

Po njenim rečima, najveći deo stolarskih radova biće uradjen u Subotici, dok će se pojedini elementi obnavljati u Madjarskoj.

"Veći deo stolarije se radi u Subotici, dok će se veliki centralni luster, koji je ostao u originalu, i zidni ornamenti raditi u Madjarskoj. Delovi koji budu nedostajali izradiće lokalna preduzeća", kazala je Mate.

Posao restauracije vredan je dva miliona evra, a finansira ga Vlada Madjarske preko Madjarskog nacionalnog saveta. Rok za završetak radova je 31. decembar 2017.

Evropska nevladina organizacija "Europa nostra" uvrstila je subotičku Sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.
Sinagoga, kao zaštićen spomenik kulture, predstavlja uspomenu na subotičke Jevreje koji su živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Sagradjena je 1902. godine u stilu madjarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.