AAA

SCENA | 09.03.2017 12:00 > 09.03 12:15

Neprihvatljivi razlozi ukidanja DKSG

Srpski PEN centar i kustoski tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izrazili su danas zabrinutost zbog mogućnosti ukidanja Doma kulture "Studentski grad" (DKSG) istučući da je ta ustanova izuzetno važna za Beograd i Srbiju, jer doprinosi promociji kulture i njenoj afirmaciji u regionalnom i internacionalnom delovanju.

Srpski PEN centar zahtevao je od nadležnih gradskih i državnih, kulturnih i prosvetnih vlasti da pronadju rešenje koje će omogućiti dalji rad Grafičkog kolektiva, dok je u slučaju DKSG ocenio da je neophodno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odustane od plana o racionalizaciji i ukidanju.

Taj centar je ocenio neprihvatljivim razloge koji se u javnosti navode kao uzrok ukidanja ili promene statusa Grafičkog kolektiva i DKSG, ističući da se mora naći rešenje koje će omogućiti dalji rad ove dve institucije "jer je to u najboljem interesu naše kulture".

U saopštenju se navodi da je Grafički kolektiv institucija koja 68 godina podržava i afirmiše umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež i fotografiju, a organizovao je i više od 2.000 izložbi i ima kolekciju s više od 5.000 radova, što je prva zbirka savremene grafike posle Drugog svetskog rata u Srbiji.

Po oceni Pen centra, DKSG je već 43 godine "prepoznatljiva adresa naše savremene kulture i umetnosti", a društvo koje štedi na kulturi na kraju uvek plati najskuplju cenu.

Tim Muzeja savremene umetnosti naveo je u pismu da podržava DKSG u borbi protiv gašenja zato što "agilno kroz komunikaciju omladinske i studentske kulture doprinosi promociji kulture na širem nivou".

"DKSG od svog osnivanja 1974. godine pa do danas, može da se pohvali jasnom izlagačkom politikom i vrlo aktivnim programom. DKSG je stekao daleko širi ugled na domaćoj kulturnoj sceni od onog koji bi se vezivao samo za primarno delovanje unutar afirmisanja omladinske, studenske i i univerzitetske kulture u Beogradu i Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Navodi se da je organizacijom različitih programa, izložbi, koncerata, filmskog programa i tribina postao nezaobilazan parametar u promociji eksperimentalnih, popularnih programa, stručnih i visoko akademskih.

Tim muzeja je ocenio da je DKSG "svojom programskom politikom, otvorenošću i komunikativnošću" doprineo edukaciji javnosti po pitanju društvenog i kulturnog delovanja" tako što godišnje realizuje oko 600 različitih programa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.