AAA

SCENA | 09.03.2017 15:00 > 09.03 15:47

Beogradski festival igre od 24. marta do 11. aprila


Beogradski festival igre biće održan ove godine po 14. put, a publika će od 24. marta do 11. aprila imati prilike da pogleda ukupno 14 ostvarenja autora i ansambala iz najrazličitijih delova sveta.

Iako u samom imenu festivala stoji beogradski, u nastupu najpoznatijih svetskih trupa uživaće i Novosadjani. Kako je najavila direktorka festivala Aja Jung, nastupiće ukupno 15 plesnih trupa iz 12 zemalja SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Hrvatske, Letonije, Holandije, Finske, Švacarske, Velike Britanije i Izraela.  

"Očekujemo da ove godine Festival igre poseti oko 23.000 gledalaca", kazala je Jung na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije i dodala da se očekuj ukupno 450 gostiju iz inostranstva, a medju njima i čuvenog baletskog umetnika Mihaila Barišnjikova.

Nastupi su predvidjeni na pozornicama Sava centra, Pozorišta na Terazijama, Ateljea 212, Beogradsog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, opere Madlenijanum, kao i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Podršku festivalu pružili su Evropska unija,  ambasadori zemalja koje učestvuju na manifestaciji, Skupština Srbije i Skupština Grada Beograda.

Predsednica republičkog parlamenta Maja Gojković ocenila je da je Festival igre postao manifestacija na kojoj Beogradu mnogi zavide zbog kvalitetnih učesnika i vrhunskog programa.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt podsetio je da EU već peti put podržava Beogradski festival igre i dodao da će sa time nastaviti.

Gradska sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jevtić najavila je da će se Beograd pridružiti ostalim vropskim prestonicama koje imaju tradiciju da se na trgovima direktno prenose veliki umetnički dogadjaji. Na Trgu Republike Beogradjani će moći da vide otvaranje festivala 24. Marta u 20.00 časova.

Festival će otvoriti kandska baletska trupa iz Vankuvera Ballet BC.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.