AAA

SCENA | 10.03.2017 15:00 > 10.03 16:01

U Beogradu i Novom Sadu 'Ukusi Francuske 2017'


Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro danas je u rezidenciji svoje ambasade predstavila treće izdanje "Ukusa Francuske 2017" (Goût de France 2017), manifestacije u slavu francuske gastronomije koja će se održati 21. marta i u 17 restorana u Beogradu i Novom Sadu.

Okružena šefovima kuhinja restorana koji učestvuju u "Ukusima Francuske", ambasadorka je izrazila veliko zadovoljstvo zbog uspeha ove gastronomske manifestacije u svetu i posebno u Srbiji, gde je prve godine bilo pet učesnika, a ove godine, u trećem izdanju, ih je 17.

Priredjivanje večere s francuskim menijem na pet kontinenata odaje počast izuzetnosti francuske kuhinje, njenoj sposobnosti inovacije, i vrednostima, a to su prijateljstvo, uživanje u ukusnoj hrani i dobrom društvu, poštovanje zdravlja i planete, saopštila je Ambasada.

Ambasadorka Moro podsetila je danas da je ideja za "Ukuse Francuske" potekla od "Epikurove večere" koju je čuveni francuski restorater i kuvar Ogist Eskofije priredio 1912, kada je isti meni poslužen istog dana u nekoliko svetskih gradova.

"Ukusi Francuske" ove godine okupljaju 2.000 kuvara i restorana u svetu. Svi su prošli selekciju Medjunarodnog odbora kuvara na čijem je čelu čuveni šef kuhinje Alen Dikas.

U Srbiji, od 17 restorana koji učestvuju u tradicionalnom prolećnom susretu ljubitelja francuske gastronomije, 14 je iz Beograda, a tri su iz Novog Sada.

Francuski meni služiće se 21. marta u beogradskim restoranima Casa Nova, Enso, Franš, Homa, Hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous i Žabar.

U Novom Sadu tog dana francuska kuhinja će moći da se proba u restoranima Kafemat 021, Scarpetta i Zak.

Pres konferenciji u rezidenciji francuske ambasadorke usledila je degustacija obroka koji će biti posluženi gostima 21. marta u izabranim restoranima.

Priredjena je i degustacija francuskih proizvoda na srpskom tržištu zahvaljujući naporima proizvodjača i distributera, medju kojima je Petite cantine iz Beograda.

Francuska gastronomija je na listi Uneskove nematerijalne kulturne baštine.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.