AAA

SCENA | 10.03.2017 15:20 > 10.03 16:12

U Egiptu pronadjena velika statua, možda Ramzesa Drugog (VIDEO)


Arheolozi su u siromašnom delu Kaira pronašli veliku statuu za koju veruju da predstavlja Ramzesa Drugog, jednog od najpoznatijih vladara starog Egipta.

Osam metara visoku statuu, čija je glava izvučena buldožerom iz blata i mulja, pronašao je tim nemačkih i egipatskih arheologa.

Egiptolog Nabil Osman rekao je da statua predstavlja "impresivan pronalazak" i da u području gde je otkrivena verovatno ima puno zakopanih antikviteta.

"To je bilo centralno mesto kulture starog Egipta, čak se pominje i u Bibliji. Loša vest je da celo područje treba da bude očišćeno i da odvodni kanal i pijaca treba da se izmeste", rekao je Osman.

Ramzes Drugi vladao je Egiptom pre više od 3.000 godina, upamćen je kao veliki graditelj i njegovo obličje se može videti u brojnim arheološkim nalazištima širom zemlje.

Velike statue tog vladara-ratnika postoje u egipatskom gradu Luksoru, a njegov najpoznatiji spomenik pronadjen je u kompleksu hramova Abu Simbel, blizu Sudana.

Egipat je pun drevnog blaga, od čega je većina i dalje neotkrivena. Lokacije otvorene za turiste često su prazne zbog političke nestabilnosti kojoj je Egipat izložen od izbijanja "Arapskog proleća" 2011. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.