AAA

SCENA | 19.03.2017 13:55

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića


Obnovljeni Muzej Jovana Cvijića u Beogradu otvoren je danas za posetioce, saopštila je Uprava grada.

Muzej, u Ulici Jelene Ćetković, je gradjevinski rekonstruisan i restaurirano je zidno slikarstvo, rad Dragutina Inkiostrija Medenjaka.

Muzej raspolaže sa 1.500 predmeta koji su pripadali velikom naučniku Jovanu Cvijiću.

U okviru rekonstrukcije uradjena je i konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese), a konzervirani su i metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).

Direktorka Muzeja Grada Beograda Tatjana Korićanac rekla je da je Beograd finansirao kompletnu obnovu muzeja, a da je ukupna vrednost iznosila 26,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na otvaranju da je rekonstrukcija počela 2015. i dodao da će grad nastaviti  rekonstrukciju svih objekata Muzeja Grada Beograda. On je dodao da će naredne godine biti izgradjena Gradska galerija na Kosančićevom vencu, a da će biti izgradjena i zgrada Muzeja Grada Beograda.

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine.

Cvijić rodjen je 1865. a umro 1927. godine. Bio profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora i dva puta rektor Beogradskog univerziteta, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije.

Cvijić je osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu.

Otvaranju muzeja danas su prisustvovali i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.