AAA

SCENA | 20.04.2017 15:40 > 20.04 16:11

Evropske oznake festivala EFFE dobilo 30 festivala u Srbiji

Evropsku oznaku EFFE za 2017-2018. dobilo je 30 festivala iz Srbije, saopštio je danas ArtLink, partner Evropske asocijacije festivala u projektu "Evropa za festivale, festivali za Evropu".

Ovi festivali pozvani su i da prisustvuju velikom festivalskom samitu u nemačkom gradu Visbadenu od 3. do 6. maja, koji će, kako se navodi, biti prilika da predstavnici festivala razmene iskustva i naprave značajne kontakte i partnerstva za budućnost.

Umetnički direktor ArtLinka Jovanka Višekruna Janković saopštila je da je medjunarodni žiri time pružio raznovrsnim festivalima priliku da postanu deo nove festivalske zajednice i u njoj napreduju.

"Impresioniran posvećenošću festivala evropskom festivalskom pokretu, žiri EFFE etiketom za 2017-2018. godinu nije samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore", navodi se u saopštenju.

Na sajtu EFFE objašnjeno je da dobitnici oznake imaju koristi kroz povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, pripadnost mreži umetničkih vestivala i priznanja za izuzetne vrednosti, dok prijavom doprinose i u aktivnosti koja jednog dana može da omogući i stvaranje stalnog EU programa za festivale.

Kriterijumi za festivale su umetnička posvećenost, uključenost zajednice i izgledi festivala na medjunarodnoj i svetskoj sceni, a u saopštenju se navodi da je reč o raznovrsnim festivalima sa izraženom etičkom dimenzijom.

"Ove godine žiri je tumačio porodicu EFFE festivala sa inkluzivne tačke gledišta, prihvatajući njenu raznovrsnost od komercijalnih i turističkih, do umetničkih festivala, preko prepoznatljivih medjunarodnih festivala, do amaterskih blaga, vodeći se predanošću festivala humanom i inkluzivnom društvu", navodi se u saopštenju ArtLinka.

EFFE oznaku je dobilo na stotine festivala iz 39 zemalja koji su se prijavili i ispunili kriterijume, istaknuto je u saopštenju.

Spisak dobitnika oznake iz Srbije:

1. ArtLink Festival mladih talenata
2. Belgrade Design Week
3. Guitar Art Festival
4. Cinema City Festival
5. Electe Subotica
6. Festival evropskog filma Palić
7. Fеstivаl Belgrade Saxpirience
8. Dani orgulja
9. Green Fest
10. Medjunarodni festival harfe
11. Medjunarodni pozorišni festival "SLAVIJA"
12. Radost Evrope
13. Novosadske muzičke svečanosti NOMUS
14. Nušićijada Festival
15. Operosa Festival
16. Medjunarodni Festival pozorišta za decu Subotica
17. Summer3p Palic Music Festival
18. Internacionalni Jazz festival Kragujevac
19. Festival "Krokodil"
20. Festival poezije "Trgni se! Pozija!"
21. Pozorišni maraton Sombor
22. Zmajeve dečje igre
23. Nova festival
24. Festival kamernih horova Kragujevac
25. Gitarijada Zaječar
26. Medjunarodni folklorni festival ORFEO
27. Festival "Biserna grana"
28. Festival "BABY EXIT"
29. Belgrade Irish Festival
30. FESTar Dancing Days

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.