AAA

SCENA | 19.05.2017 08:20 > 19.05 09:59

Mokranjčeva rukovet i Primorski napevi na kanadskom Pacifiku

Osma Mokranjčeva rukovet, zatim njegovi Primorski napjevi kao i dela drugih kompozitora i pesme narodne baštine deo su programa koncerta "Eklektika" mešovitog slovenskog (slavističkog) hora Sirilika (Cyrilika) održanog u prestižnoj sali Plejhaus (Playhouse) u Vankuveru.

Osma Mokranjčeva rukovet inspirisana je muzikom i tradicijom Kosova i Metohije i jedna je od 15 rukoveti koje je Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914) komponovao u periodu od 1883. do 1909. godine inspirisan folklornom baštinom cele Jugoslavije.

Njima se, kao 16. pridodaju "Primorski napjevi".

Na koncertu je takodje izvedena i Mokranjčeva crkvena kompozicija "Tebe pojem".

Hor Sirilika čine pevači i pevačice srpskog, makedonskog i bugarskog porekla. Muzički direktor i umetnički vodja hora je Emilija Lale, poreklom Makedonka.

Misija hora osnovanog 2012. godine je negovanje i predstavljanje slavističke kulturne i muzičke baštine kanadskoj publici.

Ime Sirilika je kanadskom izgovoru prilagodjena verzija reči, odnosno naziva srpske azbuke ćirilica.

"Hor Sirilika je ponos ne samo srpske i drugih slovenskih doseljeničkih zajednica već i priznati deo kulturnog miljea Vankuvera i Britanske Kolumbije", izjavio je za Betu počasni konzul Srbije u tom delu Kanade Predrag Vladiković.

Na Vladikovićev poziv koncertu "Eklektika" prisustvovali su i konzuli ili počasni konzuli i drugi članovi konzulata Kine, Slovenije, Italije, Finske, Ukrajine, Čilea i Mauricijusa.

Petar Vladiković diplomirao je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu i izgradio uspešnu medjunarodnu karijeru.

Član je Udruženja arhitekata Britanske Kolumbije, Kraljevskog arhitektonskog instituta u Kanadi kao i srpskih političkih i kulturnih udruženja.

Vladiković je dobrotvor i projektant srpske pravoslavne crkve Sveti arhandjel Mihailo i Srpskog kulturnog centra u Vankuveru.

Zbog zasluga u radu i kulturnih aktivnosti u dijaspori proglašen je počasnim konzulom Srbije u najzapadnijoj, pacifičkoj kanadskoj provinciji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.