AAA

SCENA | 19.05.2017 11:10 > 19.05 12:25

Manifestacija Noć muzeja sutra u Beogradu i širom Srbije

Manifestacija Noć muzeja biće sutra održana u Beogradu, širom Srbije i Evrope, a posetioci će biti u prilici da u muzejima, galerijama i institucijama kulture premijerno vide izložbe i sadržaje osmišljene samo za tu noć.

Od 17.00 pa sve do 01.00 sat posle ponoći u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu i još 30-ak mesta i gradova biće organizovano 250 programa u 152 kulturne ustanove.

Tema ovogodišnje manifestacije je "velike i male revolucije" koje su uticale na umetnost ali pre svega na živote ljudi.
Tradicionalno, Beograd će u Noći muzeja ponuditi 136 dešavanja na 67 lokacija, od kojih 12 premijernih.

Ove godine će posetiocima će biti predstavljena Crkva Svetog Ante Padovanskog, čiji je toranj visine 52 metra tokom vremena počeo da se krivi pa tako podseća na krivi toranj u Pizi.

Na ovogodišnjoj, 14. po redu "Noći muzeja" Južna Koreja prikazaće deo izložbe posvećene tradicionalnoj nošnji "Hanbok" kreatorke He Sun Li.

Ljubitelji Košarkaškog kluba Crvena zvezde moći će da evociraju uspomene na žurke koje su se '60-ih godina prošlog veka održavale na košarkaškim terenima na Kalemegdanu, u "Doktorovoj kuli" koja je bila prva psihijatrijska klinika na Balkanu, a ljubiteljima psihologije biće predočeni detalji o susretu, saradnji i razlazu Sigmunda Frojda i Karla Junga.

Ulaznice za 14. Noć muzeja mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, dok će na dan manifestacije cena biti 500 dinara, a za decu do pet godina, uz pratnju roditelja, ulaz je slobodan.

Jedna karta važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beograd i kao vozna isprava na svim linijama javnog prevoza od 16.00 časova do ponoći.

Iste večeri Noć muzeja biće organizovana i u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja.
Noć muzeja, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, medju kojima je od 2005. godine i Beograd.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.