AAA

SCENA | 19.05.2017 15:20

U Nikoziji potpisana konvencija protiv trgovine antikvitetima

 Šest zemalja je danas u Nikoziji potpisalo konvenciju Saveta Evrope protiv uništenja kulturnih dobara i nelegalne trgovine antikvitetima kojom se finansiraju terorističke aktivnosti, saopštili su zvaničnici.

Konvenciju su potpisali Kipar, Jermenija, Grčka, Portugal, San Marino i Meksiko tokom zasedanja  Ministarskog saveta Saveta Evrope u glavnom gradu Kipra.

"Medjunarodna zajednica je napravila veliki korak napred u zaštiti našeg kulturnog nasledja i protiv trgovine antikvitetima koju sprovode medjunarodne kriminalne mreže i teroristi", rekao je kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulidis.

Prema njegovim rečima, konvencija iz Nikozije je jedini medjunarodni sporazum koji se posebno bavi kažnjavanjem nelegalne trgovine kulturnim dobrima.

Konvencija definiše više kažnjivih prekršaja kao što su nelegalno iskopavanje, uvoz i izvoze ukradenih predmeta i njihovo nelegalno sticanje, što će povećati pritisak na potencijalne kupce.

Jedna od odredbi konvencije kaže da je kupac obavezan da dokaže da sumnjivi predmet nije ilegalno nabavljen.

Džihadističke grupe, a posebno Islamska država, zaradjuju milione dolara od trgovine antikvitetima u Iraku i Siriji.

Po rečima kiparskog šefa diplomatije, prodaja ukradenih antikviteta je Islamskoj državi i drugim ekstremističkim grupama donela oko 150 miliona dolara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.