AAA

SCENA | 17.06.2017 20:55

Dundjerin: Kosovska Mitrovica je sloboda za umetnike

U Kosovskoj Mitrovici već više od 20 godina funkcioniše galerija "Aquarius" koja je stecište mladih umetinika, slikara, pisaca, glumaca, ljudi koji na jednom "trusnom" području, u tom podeljenom kosovskom gradu, žele da kroz svoja dela i angažovanost umetnost dovedu do dijaloga.

Galerija "Akvarijus" počela je da radi u Kosovskoj Mitrovici 1995. godine, ali poslednje dve godine brojna su dešavanja u galeriji koja ima novi prostor, novu adresu u ulica Sutjeska, preko puta kafića "Soho".

"
Ne treba zaboraviti da je Kosovska Mitrovica značajno kulturno središte, a galerija i zbog mesta na kome se nalazi i zbog toga što je jedan od najmladjih kulturnih centara. Živimo i radimo u jednom veoma dinamičnom prostoru, gde se mnogo toga dešava i menja iz dana u dan, što je izazov za umetnika, i to je jedan od osnovnih razloga što sam iz Novog Sada došao da radim i delujem ovde", rekao je Aleksandar Dundjerin, novinar i pisac, urednik umetničkog programa u galeriji "Aquarius".On je naglasio da je Kosovo i Merohoja prostor gde se sukobljavaju različti identiteti, pre svega srpski, albanski i turski, i u toj situaciji uvek nastaje pobuna, a bez duhovne pobune nema ni kulture.

Dundjerin primećuje da u "u velikim centrima, gradovima, nema više pobuna u kulturi, ni polemike ni dijaloga, prosto, sve je postalo mirno i mrtvo, i otuda će svako ko je pravi umetnik, potražiti mesto gde se nešto dešava komeša".

On je sa ponosom istakao da se umetnici okupljeni oko centra "Aquarius" sami finansiraju.


"Danas ne možete biti samostalan kad zavisite od donacija i dotacija, i u zavisnosti ko vas finansira, njemu morate i da se prilagodjavate, Beograd će imati svoje zahteve, Zapad druge, ne želimo da stvaramo po nečijim neoliberalbnim idejama ili nekom da služimo za sticanje političkih poena ili pranje para", rekao je Dundjerin.


On je istakao da onda jedini način da se deluje po svom, jeste biti samostalan, što je teško ali može i tako da se  se živi, pa ponešto i zaradi.
BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.