AAA

SCENA | 22.06.2017 14:10 > 22.06 14:42

Za prokupački muzej i biblioteku 4,9 miliona dinara Ministarstva kulture Srbije

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević i predstavnici prokupačkog Narodnog muzaja Toplice i Biblioteke "Rade Drainac" potpisali su danas u Beogradu ugovor o prenosu 4,9 miliona dinara za radove u tim ustanovama.

Za rekonstrukciju fasade i krova Muzeja je 4,5 miliona dinara, a za klimatizaciju čitaonice Biblioteke je 400.000 dinara, da bimogla da se koristi tokom cele godine.

"Ovo je tek jedan korak u jasnoj politici decentralizacije kulture za koju se Ministarstvo snažno zalaže", rekao je Vukosavljević i dodao da je Prokuplje važan centar, složenih potreba, koji opstaje i razvija se zahvaljući posvećenim ljudima.

Ministar je rekao da je danas potpisani ugovor odraz snažne kulturne politike koja teži tome da se kultura razvija u svakom kraju Srbije.

"Kultura ne sme biti samo ono što se dešava u Beogradu i ono što se vidi.., kulturu moramo shvatiti u širem smislu i nju čine brojni drugi aspekti koji su temelj društva", rekao je ministar.

Prokuplje bi uskoro trebalo da dobije i novu zgradu biblioteke, izmedju  ostalog i zato što je postojeća mala za fond od 80.000 knjiga, rekao je ministar.

Direktor Biblioteke "Rade Drainac" Dragan Ognjanović rekao je da su čitaonice leti puste jer je prevruće bez klimatizacije.

Darko Žarić, direktor Narodnog muzeja Toplice, poslednji put renoviranog 1986. godine, podsetio je Muzej ima regionalni status i kompleksnog je tipa: poseduje Arheološku zbirku, postavku Toplički ustanak 1917, postavku NOB-a i Etnološku zbirku. U sastavu Muzeja, osnovanog 1946. godine, skoro četri decenije je i Galerija Božo Ilić.

Muzej čuva predmete i iz Neolita, stare 6.000 godina, kao i veoma važne i retke artefakte i fotografije o zločinima bugarske vojske na području Toplice.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović izrazio je zadovoljstvo što će Muzej dobiti novi krov i fasadu i to u godini kada se obeležava 100 godina od Topličkog ustanka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.