AAA

SCENA | 13.07.2017 21:40

Beograd: Predstavljen australijsko-srpski arheološki projekat Glac


Australijsko-srpsko arheološko istraživanje palate iz kasnog antičkog perioda na lokalitetu Glac u blizini Sremske Mitrovice, predstavljeno je danas u Beogradu.

Kako je rečeno na predstavljanju, početni rezultat istraživanja za koje se očekuje da će trajati godinama, moglo bi da bude otkrivanje carske palate iz kasnoantičkog perioda.

Na lokalitetu rade predstavnici Univerzitet u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu koji su do sada otkrili delove mozaika i ukrasa sa zidova sačinjenih od skupocenih vrsta kamena, kao i razne predmete.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop i ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Vladan Vukosavljević na predstavljanju projekta izrazili su zadovljstvo uspostavljenom saradnjom arheologa dve države.

"Radi se o vrlom značajnom projektu od koga se očekuju i veoma značajni rezultati", rekao je Vukosavljević.

Bišop je naglasila značaj uspostavljene kulturne saradnje dve države kroz arheološki projekat dok je Vukosavljević izrazio spremnost za unaprednje saradnje i u drugim kulturnim oblastima.

Predstavnik beogradskog Arheloškog instituta Stefan Pop Lazić rekao je novinarima da ono što je do sada otkriveno govori da je lokalitet od izuzetnog značaja.

Napomenuo je i da su arheološke dimenzije zidova monumentalne, a da su pronadjeni luksuzna oplata na zidovima i drugi predmeti.

Podršku arheološkim istraživanjima Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu pružili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ambasada Australije u Beogradu.

Cilj saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanja i predstavljanje arheološkog nalazišta kao i omogućavanje mladim istraživačima da proučavaju antičko nasledje.

Lokalitet Glac se nalazi tri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem trećeg i u četvrtom veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva.

U Sirmijumu i neposrednoj okolini, po navodima istoričara rodjeno je deset rimskih careva.

Pisac Aurelije Viktor u svojim spisima naveo da je car Maksimilijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari.

Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi dolaze do pretpostavke da se upravo na tom mestu nalazila palata cara Maksimilijana Herkulija.

Projekat Glac podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti.

Planirano je i otvaranje arheološkog parka kako bi se predstavilo bogato antičko nasledje na tim prostorima, u cilju i promocije turizma i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Projekat Glac je dobio taj naziv jer su još krajem 19. veka na imanju Petra Glaca pronadjeni ostaci izuzetne antičke gradjevine.

Kasnijim iskopavanjima pronadjeni su i delovi mozaika i ukrasa sa zidova a geofizičkim snimanjem terena 2014. godine utvrdjeno je da se ostaci antičke gradjevine prostiru na četiri hektara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.