AAA

SCENA | 17.07.2017 09:30 > 17.07 10:52

Na rekonstrukciji tvrdjave u Pirotu rade najbolji stručnjaci iz cele Srbije (VIDEO)


Na rekonstrukciji srednjevekovne tvrdjave "Momčilov grad" u Pirotu koja je nedavno počela, rade najeminentniji stručnjaci iz cele Srbije a planirano je da radovi traju do avgusta 2018. godine.

"Na ove radove smo čekali 40 godina. Ovde su tragovi dvomilenijumskog postojanja grada, od antike, vizantije do početka 20. veka. Projekat revitalizacije gornjeg i srednjeg grada odvijaće se u tri faze. Najznačajniji je projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na gornjem i srednjem gradu. Biće rekonstruisane sve četiri kule, crkvica, bedemi", rekla je Agenciji Beta arhitekta u javnom preduzeću za planiranje i izgradnju grada Aleksandra Manić.

Kako je navela Manić, u drugoj fazi će biti uredjen prostor za odredjene postavke, a u trećoj su projekti virtuelnih prezentacija.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović je agenciji Beta rekla da je pre ovih radova uredjen park oko Tvrdjave.

"Pirotsku tvrdjavu pokazujemo sa ponosom i na njenoj rekonstrukciju i postavkama radiće najeminentniji stručnjaci iz cele Srbije", rekla je Vasić Petrović.

Prema njenim rečima, do kraja godine će se raditi na bedemima gornjeg grada i jednoj od kula a na proleće iduće godine radovi se se nastavljaju.

"Ideja konzervatorsko-restauratorskih radova je da se pre svega sačuva ovaj kompleks od daljeg propadanja i da ovaj prostor može da primi posetioce. Biće tu prostora za postavke, multimedijalne prezentacije, muzejske eksponate, prostor za radionice za decu", dodala je Elena Vasić Petrović.

Ističe da će glavna postavka biti u jugozapadnoj kuli koju su poslednji put istraživali 2009. godine i tada je rekonstruisana.

"U njoj smo pronašli bunar. Na tom mestu od 14. veka naovamo proćićemo kroz čitav period koji je pirotska Tvrdjava imala sa svim svojim obnovama do savremenog doba. U don žon kuli će biti prostor namenjen deci i postavke prilagodjene tom uzrastu. U ostale dve kule će biti postavke koje mogu da budu promenljive i u njima će moći da gostuju umetnici, fotografi, da nastupaju i izlažu svoje radove u tom ambijentu", rekla je Vasić Petrović.

Nedavno su vršilac dužnosti šefa Misije Delegacije Evropske unije u Beogradu Oskar Benedikt, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i ambasador Bugarske u Srbiji Ratko Vlajkov, svečanim otkrivanjem table označili početak radova na rekonstrukciji pirotske tvrdjave.

Vrednost projekta je 405.000 evra, a fnansiraju se iz programa prekogranične saradnje sa bugarskim gradom Montana iz evropskih fondova.

Pirotska tvrdjava svrstana je u red spomenika kulture od velikog značaja. Iako bez pouzdanih podataka, gotovo je sigurno da je Grad postojao i pre Kosovskog boja.

U Pirotu tvrdjavu zovu Momčilovim gradom, jer se po predanju smatra da je grad podigao vojvoda Momčilo, ujak Marka Kraljevića, za borbu protiv Turaka. Ovde su snimani kadrovi filma "Boj na Kosovu".
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.