AAA

SCENA | 10.08.2017 15:30 > 10.08 15:34

Rusija dozvolila prikazivanje kontroverznog filma o caru Nikolaju (VIDEO)


Ruske vlasti danas su odobrile prikazivanje filma o romansi izmedju poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i jedne balerine, koji je izazvao nezadovoljstvo pravoslavnih tradionalista i nekih lidera ruskih republika na Kavkazu.

"Dali smo dozvolu za prikazivanje filma na ruskoj teritoriji", navelo je rusko Ministarstvo kulture, prenela je agencija Interfaks.

Ministarstvo je dodalo da lokalne vlasti samostalno mogu da procene da li će u svojim lokalnim samoupravama prikazati film "Matilda" reditelja Alekseja Učitelja čija je premijera zakazana 26. oktobra.

Ostvarenje predstavlja priču o vezi Nikolaja Drugog sa balerinom Matildom Kčesinskom.

Crkvene vodje Ruske pravoslavne crkve izrazile su nezadovoljstvo tom odlukom a neki od njih su zapretili da će zapaliti bioskope koji budu prikazivali film.

Nikolaj Drugi je nezaobilazna figura kod ruskih pravoslavaca, kao i pogubljeni članovi porodice Romanov koji su proglašeni za mučenike.

Nezadovoljstvo su izrazili i lideri Čečenije i Dagestana, čije stanovištvo pretežno čine muslimani.

Balerina Matilda Kčesinska bila je u bliskoj vezi sa Romanovima. Nikolaj Drugi je bio zaljubljen u nju, ali je njihovu kratku vezu prekinula njegova majka.

KOMENTARI

Broj komentara : 2

СЕНОВИЋ10/08/2017 23:31

Николај није имао ни 2 % руске крви. Свеједно, био је Руски цар, цар Руске империје.

СЕНОВИЋ10/08/2017 23:30

Биће хаоса.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.