AAA

SCENA | 12.08.2017 23:20

Tanasković: Zahtev Prištine za članstvo u Unesko vruća tema

Ambasador Srbije pri Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Darko Tanasković ocenio je da bi eventualna obnova zahteva Prištine za prijem Kosova u tu agenciju UN značila otvaranje još jedne "vruće" teme za tu organizaciju koja se suočava s velikim problemima.

Tanasković je za sutrašnje "Večernje novosti" rekao da nema nikakih saznanja o konkretnim pripremama za pokretanja inicijative Prištine da će Kosovo obnoviti zahtev za prijem u Unesko.

On je rekao da vremena za to formalno još ima, ali sve manje s obzirom na to da bi u slučaju Kosova morala postojati široka i intenzivna diplomatska kampanja i prevazilaženje niza proceduralnih prepreka.

Prema njegovim rečima, Kosovo se ne može neposredno obratiti Unesku sa zahtevom za prijem, već posredstvom neke druge države, a kao nečlanici potrebna mu je dvotrećinska većina glasova na Generalnoj konferenciji te organizacije.

"Sve to zajedno sa preovladjujućim neraspoloženjem u Unesku prema otvaranju još jedne 'vruće' teme u situaciji u kojoj se organizacija suočava sa velikim problemima, a predstoji i izbor novog generalnog direktora, dok je svet u previranju i prestrojavanju, a Prištinu potresa ozbiljna politička kriza, sve pomenuto i ponešto nepomenuto ne ide na ruku podnosiocima zahteva 'Kosova' za prijemu u Unesko", istakao je Tanasković.

On je kazao da izgledi Srbije da spreči pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko ne bi bili manji nego 2015. godine.

"Naprotiv, hipotetički posmatano, ishod i verovatno i ovoga puta bio neizvestan, a rezultat izjašnjavanja država članica Uneska iskazao bi se srazmerno tesnim skorom", ocenio je Tanasković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.