AAA

SCENA | 23.08.2017 07:10 > 23.08 09:38

Preminuo najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla

Najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla Boris Spremo umro je u Torontu u 81. godini posle punih 60 godina života i više od 40 godina rada u toj zemlji.

Spremo je legendarni kanadski fotograf koji je za svoje fotografije dobio 285 nagrada u Kanadi i u svetu uključujući i nagradu World Press Photo kao jedini Kanadjanin. Postao je i član Kanadske novinarske kuće slavnih. Pre 20 godina (1997) kao prvi novinar primio je najviše kanadsko državno odlikovanje.

Boris Spremo rodjen je u Rijeci 1935. godine, ali je detinjstvo tokom Drugog svetskog rata i mladost proveo u Beogradu. Posle kraćeg izbegličkog boravka u Italiji i Francuskoj, 1957. odlazi u Kanadu gde je skoro 40 godina radio kao fotoreporter, od čega 34 godine u dnevnom listu sa najvećim štampanim tiražom "Toronto star". Penzionisan je 2000. godine, ali nikada nije prestao da fotografiše.

Spremo je kao fotoreporter izveštavao sa ratnih i konfliktnih područja (Vijetnam, Grenada, Severna Irska, Izrael, Gaza i Irak), mnogobrojnih sportskih takmičenja uključujući tri olimpijade (Montreal, Kalgari i Sarajevo), državničkih susreta i drugih važnih dogadjaja snimajući papu Pavla Drugog, britansku kraljicu Elizabetu, venčanje princa Čarlsa i princeze Dajane, princezinu sahranu, američke predsednike Lindona Džonsona i Džordža Buša Starijeg, Mihaila Gorbačova, Borisa Jeljcina, Fidela Kastra, Josipa Broza Tita i druge.

U istoriju kanadskog foto-žurnalizma ušle su njegove fotografije kanadskih premijera Džona Difenbekera (John Diefenbaker) i Pjera Trudoa (Pierre Trudeau). Prva je silueta Difenbekera u vreme kad je pisao memoare, a na drugoj, snimljenoj u premijerskom kabinetu u Otavi, Trudo zateže praćku na fotografa.

Spremo je fotografisao i muzičke zvezde medju kojima i Bitlse i Rolingtonse, glumce i glumice (Elizabet Tejlor, Djina Lolobridjida), sportske asove (Muhamed Ali) i druge.

Objavio je i mnogobrojne fotografije Toronta medju kojima i slike jedne od najviših gradjevina na svetu, kule CN koje je snimio stojeći na gredi na visini od 400 metara.

"Ništa nije moglo da zaustavi Borisa Sprema da napravi fotografiju od milion dolara", piše u nekrologu legendarnom fotografu novinar "Toronto stara".

Kolege, urednici i stručnjaci za fotografiju Borisa Sprema opisuju kao fotografa koji fotografije nije snimao već ih je stvarao. Objavljivao ih je u poznatim kanadskim i američkim listovima i magazinima, a štampano je i nekoliko knjiga sa njegovim foto-radovima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.