AAA

SCENA | 07.09.2017 16:30

Feministička autorka Kejt Milet preminula u 81. godini

Feministička autorka Kejt Milet, čija je knjiga "Seksualna politika" (Sexual Politics) predstavlja jedno od ključnih dela kritike kulture i manifest modernog feminističkog pokreta, preminula je 81. godini, preneo je AP.

Milet je umrla od srčanog udara dok je bila u poseti Parizu, potvrdila je francuska izdavačka kuća koja je objavljivala njene knjige.
"Seksualna politika" je objavljena 1970. u vreme takozvanog "drugog talasa" feminizma. Ta knjiga predstavlja jedan od temelja za rodne studije i kritiku kulture.

Milet je pisala o pravnom, političkom i kulturnom izopštavanju i omalovažavanju žena, kao u teorijama Sigmunda Frojda o "zavisiti prema penisu" ili prikazima u Bibliji i grčkoj mitologiji gde žene narušavaju raj. Ona je tradicionalni brak prikazala kao proizvod patrijarhata. U završnim poglavljima je osdudjivala mizoginiju pisaca kao što su Henri Miler, D. H. Lorens ili Norman Majler.

Kada je izašla "Seksualna politika", Njujork tajms (The New York Times) je napisao da je prodato 10.000 primerka za dve nedelje, čime je postala "nešto kao visoka sveštenica aktuelnog feminističkog talasa, koji je već dugo zanimljiv, ali kojem je manjkala filozofija sve do pojave gospodjice Milet".KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.