AAA

SCENA | 21.09.2017 20:55 > 22.09 00:11

Na Zlatiboru upaljene vatre povodom 100 godina od smrti Disa i Bojića


Umetničkim programom i paljenjem vatre večeras je na Zlatiboru obeležena 100. godišnjica smrti pesnika i stradalnika Velikog Rata Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa u okviru manifestacije "Pesničke vatre zlatiborske".

U hotelu "Mona" na Zlatiboru ove godine je Povelja pesničkih vatri dodeljena pesniku Ljubivoju Ršumoviću za celokupno stvaralaštvo u umetnosti i kulturi u Srbiji.

Pisac, reditelj i urednik televizijskog programa za decu Vladimir Andrić rekao je da je Ršumović omiljeni lik sa ekrana jer mu i deca i odrasli veruju.

"O Ršumu najviše govore njegove knjige. On je čitan, gledan i slušan", rekao je Andrić koji je i autor dokumentarne TV emisije o Ršumovićevoj poeziji za decu.

U umetničkom delu manifestacije izvedeni su stihovi iz dela "Plava grobnica", "Uroševa ženidba", "Možda spava", "Naši dani", "Tamo deleko" i "Kreće se ladja Francuska".

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da su Zlatiborske pesničke večeri najbolji primer kako može kulturno da se razvija lokalna samouprava.

"Ovo je pozitivan primer za Srbiju, na ovaj način je treba kulturno uzdisati i promovisati, a ne kroz neke druge vrednosti koje nikada nisu bile u tradiciji srpskog naroda", rekao je Stamatović.

Nakon umetničkog dela programa manifestacije "Pesničke vatre zlatiborske" na Spomen obelisku Šumatno brdo na Zlatiboru upaljena je vatra.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.