AAA

SCENA | 16.11.2017 20:15 > 16.11 20:27

Fondacija Ane Frank kupila stan u kojem je živela devojčica

Fondacija zadužena za očuvanje kuće u Amsterdamu u kojoj se Ana Frank sakrila s porodicom da bi izbegla progon nacista, saopštila je danas da je kupila stan u kojoj je poznata jevrejska devojčica živela '30-ih godina.

Fondacija je navela da nema nameru da stan pretvori u muzej kao što je kuća u kojoj je porodica Frank živela dve godine i koju godišnje poseti nekoliko miliona turista.

"Važno je da stan u kojem je Ana Frank živela 1930-ih godina ostane netaknut i da se brinemo o njegovom održavanju", rekla je portparol fondacije Anmari Beker i dodala da je stan povezan sa zaostavštinom devojčice.

Stan se nalazi na jednom trgu u južnoj četvrti Amsterdama u zgradi sa fasadnom ciglom. Stan je pripadao jednom preduzeću nekretnina koje je navelo da ne može više da ga održava.

U tom stanu su se do 2005. godine smenjivali razni pisci primorani da napuste svoje zemlje zbog progonstva.

Porodica Frank je tu živela od 1934. do 1942. godine kad se preselila u kuću poznatu po skrivanju devojčice koja je to opisala u svom delu "Dnevnik Ane Frank", prodatom u 30 miliona primeraka.

Devojčica je jedna od najpoznatijih žrtava Holokausta. Ana Frank (15) umrla je u martu 1945. godine od tifusa u logoru Bergen-Belzen u Nemačkoj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.