AAA

SCENA | 13.12.2017 21:25 > 13.12 22:05

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio 70 godina rada

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio je večeras 70 godina rada svečanošću priredjenom u Domu vojske u Beogradu.

Čestitajući godišnjicu, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da "svoj nacionalni i multinacionalni identitet možemo prezentovati jedino kulturnim identitetom, gde je od velike važnosti predstavljanje tog identiteta putem kulturne baštine. Unutar jednog društva, prošlost, nasledje i identitet treba posmatrati kao množinu", kazao je Vukosavljević.

"Ta svedočanstva o našoj prošlosti moraju biti očuvana i shvaćena, ali i tretirana kao živi deo društvene svesti jer, baština koju svakodnevno ne koristimo, gubi duh baštine", rekao je Vukosavljević, prenelo je Ministarstvo kulture.

Na sajtu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture piše da je 1947. godine osnovan odlukom Vlada Srbije, donetom zahvaljujući posebnom zalaganju književnika Milorada Panića-Surepa, kasnije prvog direktora Zavoda.

Osnovan kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Narodne Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu, 1960. godine je dobio novi naziv Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, a 1971. mu je pripojen Jugoslovenski institut za zaštitu spomenika kulture. Ubrzo je počela organizacija mreže ustanova zaštite na teritoriji Srbije.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd evidentira, istražuje, štiti i prezentuje nasleđe od najstarijih praistorijskih i antičkih spomenika, srednjovekovne sakralne i fotifikacione arhitekture, narodnog graditeljstva, do spomenika novije istorije i savremenog stvaralaštva, što danas predstavlja dragocenu kulturno-istorijsku, umetničku, obrazovnu i estetsku vrednost Srbije i srpskog naroda, piše na sajtu.

Od kategorisanih nepokretnih kulturnih dobara u Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska prvi je upisan spomenički kompleks Stari Ras sa Sopoćanima 1979. godine, zatim manastir Studenica 1986, slede manastir Dečani 2004, manastiri Gračanica i Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu 2006, kao i arheološko nalazište Gamzigrad/Romulijana 2007, navodi se na sajtu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.