AAA

SCENA | 06.10.2018 20:05

Aznavur sahranjen posle službe u jermenskoj katedrali u Parizu

Šansonjer Šarl Aznavur sahranjen je danas u porodičnoj kripti u blizini Pariza, a prethodno je u jermenskoj katedrali Svetog Jovana Krstitelja održan poslednji pomen.

Mediji i javnost nisu imali pristup verskom obredu, gde su bili prisutni samo članovi Aznavurove porodice i bliski ljudi.

Pogrebna povorka se zatim uputila do mesta Monfor-l'Amori gde je Aznavur sahranjen.

On je položen pored svojih roditelja i sina Patrika koji je preminuo u 25. godini.

Jermenija je proglasila dan žalosti.

Aznavur je umro u ponedeljak u 95. godini.

Aznavur je 2009. postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije odakle je poreklom, i Švajcarske, gde je živeo.

Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka. Bio je veoma angažovan u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rodjen je u Parizu 22. maja 1924. godine.

Glumio je u više od 60 filmova, komponovao 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodato je više od 100 miliona nosača zvuka s njegovim pesmama.

Njegove napoznatije šansone su "La Boheme", "Toi et moi", "The Sound of Your Name" s Lajzom Mineli, "She", "Que c'est triste Venise", "Qui", "Et pourtant" i "Une vie d'amour" s Mirej Matje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.