AAA

SCENA | 09.10.2018 18:45 > 09.10 19:32

Izložbom 'Poštanska marka na nitima svile' obeležen Svetski dan pošte


Na Svetski dan pošte, 9. oktobar, večeras je u galeriji "Progres" u Beogradu, otovrena izložba "Poštanska marka na nitima svile".

To je izložba svilenih ešarpi na kojima su motivi poštanskih marki, po izboru kreativnog tima Pošta Srbije. Motivi su znamenitosti Srbije, flora i fauna, poštanska istorija i svetska kulturna baština.

V.d. direktora Pošte Srbije Mira Petrović ocenila je da je izložba "savršen način za promociju istorije pošte i Srbije".

"Poštanska marka je obeležje Pošte Srbije, svedok prošlosti, sadašnosti i budućnosti", kazala je novinarima Mira Petrović.

Iako se u Srbiji marke ne štampaju na svili, Mira Petrović je kazala da je to dobra ideja koja bi u budućnosti možda moga i da se ostvari.

"Mi koristimo specijalni papir iz Velike Britanije, ne radimo na svili. Proizvodnja marki je vrlo specifična, to je ulje na platnu koje se usitnjava kompijuterski na veličinu koje treba da bude", objasnila je ona.

Ideju da se poštanske marke predstave na svilenim maramama dala je umetnica Maruška Topalović, direktorka Modnog studia "Maruška", koja je ešarpe i kreirala.
"Ovo je bila naša ideja i mi smo zamolili Pošte Srbije da budu sponzori što su i prihvatili, jer su shvatili da ovo što radimo jeste nešto fenomenalno, jer će žene koje budu imale priliku da nose ovakve stvari biti ambasadori srpske kulture, ne samo u Srbiji, nego i u svetu", rekla je Maruška Topalović čije modne detalje nosi i ruski predsednik Vladimir Putin, kraljica Elizabeta, kao i namečka kancelarka Angela Merkel.

Svetski dan pošte obeležavaju sve nacionalne poštanske uprave, kao dan kada je 1874. u Bernu osnovan Svetski poštanski savez. Na osnivačkom kongresu medju 22 zemlje, bila je i Kneževina Srbija.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.