AAA

SCENA | 19.10.2018 13:20 > 19.10 13:37

Kačapor: Sačuvaćemo bošnjačku kulturu od zaborava

Nosilac liste "Vakat je" na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sait Kačapor izjavio je da ta lista želi da se bavi proučavanjem i očuvanjem izvorne bošnjačke kulture.

On je u intervjuu za novopazarski radio Sto plus rekao da će obeležja bošnjačke kulture u pisanoj ili u formi video snimaka trajno sačuvati od zaborava, negovati ih i prikazivati u konkretnim slučajevima.

"Tako ćemo sačuvati našu kulturu, pesmu, folklor, običaje, kuhinju, našu umetnost kroz sve oblike umetničkog stvaranja. Čuvaćemo naša materijalna dobra, kao što su džamije, u izvornom obliku kakve su i ranije bile, rekonstruisati i stalno negovati, ali graditi i nove", rekao je Kačapor.

On je istakao da su Bošnjaci kroz niz vekova pokazali da imaju svoju originalnu, specifičnu kulturu, a da to nije samo sevdalinka, koja je prihvaćena kod svih naroda i narodnosti i koju danas svi rado pevaju i unapredjuju.

"Mi imamo i svoje spomenike kulture, a to nisu samo džamije, mehdžidi, tvrdjave, stećci, već ogroman broj spomenika materijalne kulture. Osim toga, imamo i brojnu nematerijalnu kulturu, kao što je književnost i svi vidovi umetnosti. U balkanskom metežu često je naša kultura bila predmet prisvajanja od strane drugih naroda i narodnosti, ali i omalovažavanja", rekao je Kačapor.

On je dodao da ta lista želi da gradi "dobre medjususedske odnose" s pripadnicima drugih naroda, u zajedništvu i slozi, kroz međusobno poštovanje kulture i običaja.

"Još u vreme Osmanskog perioda Bošnjaci su išli na čestitanje verskih i drugih praznika kod suseda drugih veroispovesti i obrnuto bili posećeni tokom Bajrama i drugih blagdana. Mi želimo to da vratimo, jer je to narušeno u poslednje tri decenije. Želimo da Bošnjaci poštuju tudju kulturu i običaje, ali i da drugi poštuju našu kulturu i običaje", rekao je Kačapor.

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar, a RIK je do sada proglasio četiri liste koje će učestvovati u izborima za BNV.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.