AAA

SCENA | 06.11.2018 13:55 > 06.11 14:02

Filmski festival BBB prvi put u Srbiji, od 8. novembra u Novom Sadu

Prvi put u Srbiji se priredjuje Filmski festival "Balkan Beyond Borders" (BBB), s 30 kratkih takmičarskih filmova koje su tokom godine proizveli mladi umetnici s Balkana,

Teme festivala su ono što je najvažnije i goruće u regionu, a tema ovogodišnjeg koji će od 8. do 11. novembra biti u Novom Sadu, je "Društvo o deljenju".

"Pokušavamo da čujemo šta ljudi žele da vide i o čemu je važno da razgovaraju", rekla je suosnivačica i organizatorka Festivala, Veroniki Krikoni, iz Grčke.

Krikoni je rekla da je ove godine Novi Sad "najbolje mesto" za takav festival, jer će 2019. godine biti Evropska prestonica mladih, a 2021. jedna od tri Evropske prestonice kulture.

"Kultura je može da nas spoji i natera da mislimo na nov, kreativan i drugačiji način", rekla je Krikoni koja je diplomirala marketing i komunikacije, prevoditeljka je za grčki, engleski, francuski, bavi se i srednjovekovnim rukopisima, umetnošću, pozorištem i istorijom.

Medjunarodni sudijski žiri dodeliće nagradu za najbolji film festivala iz selekcije od 30 balkanskih filmova.

Publika će glasati za "Nagradu publike", sudije će izabrati još tri filma koji će biti javno pohvaljeni, a prvi put će biti dodeljena nagrada "BBB First Entry Award" za film-prvenac na tom festivalu.

To je deveti put da se održava taj festival koji postoji od 2010. godine. Svaki put se priredjuje u drugom gradu, da bi se pokrenule aktuelne teme, a u fokusu su mu nove regionalne produkcije i saradnja medju mladima.

Filmovi će u Novom Sadu biti prikazani u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine svakog dana od 16 do 23 sati, a propratni dogadjaji izložbe crteža, radionice i diskusija za okruglim stolom, biće u Kulturnoj Stanici "Edjšeg" i Kulturnom Centru LAB.

Najavljena je i velika zabava na kraju Festivala, u nedelju, 11. novembra, u 22 sata, u Kulturnom centru LAB, na kojoj će nastupati i lokalni muzičari.

Festival je pomogla Delegacija EU u Srbiji, uz saradnju grčke organizacije "Inter Alia", kao i "Transform Europe" i "Microkosmos" iz Italije.

Više informacija je na www.balkansbeyondborders.eu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.