AAA

SCENA | 06.12.2018 18:30

Film o Diku Čejniju Vajs dobio najviše nominacija za Zlatni globus


Filmska biografija bivšeg američkog potpredsednika Dika Čejnija "Vajs" (Vice) u režiji Adama Mekeja predvodi u nominacijama za 76. godišnju dodelu nagrada Zlatni globus sa šest nominacija, koje su objavljene danas u Holivudu.Odmah iza filma "Vajs" su sa po pet nominacija muzički rimejk "A star is Born" u režiji Bredlija Kupera koji igra i glavnu ulogu, medjurasna drama "Grin boks" (Green Box) i istorijski film "Fejvorit" (The Favourite).

Za film "The Favourite" njegove tri protagonistkinje su sve dobile nominacije za glumu Olivija Koulman kao kraljica An, Rejčel Vajs i Ema Stoune.
Nominacije za Zlatni globus objavljene su danas u Hotelu Beverli Hils u Beverli Hilsu, Kaliforniji.

Malo ljudi je predvidelo uspeh filma "Vajs" koji je izmedju ostalog dobio nominacije za najbolji film i najboljeg glumca za Kristijana Bejla koji je skoro neprepoznaljiv u toj ulozi kao bivši potredsednik SAD.

Sa po četiri nominacije slede film "BlacK Klansman", delo Spajka Lija inspirisano ulogom crnog policajca koji se inflintrirao u Kju Kluks Klan, i "Povratak Meri Popins", s Emili Blant u glavnoj ulozi.

Zlati globusi za film se dele na kategorije drame i komediju ili mjuzikal.

Nominacije za najbolji film u kategoriji drame su blokbaster "Black Panther", film o grupi Kvin "Bohemian Rhapsody", "If Beale Street Could Talk" najnoviji film reditelja filma "Munlajt" Berija Dženkinsa, kao i "A Star is Born" i "Black Klansman".

Lejdi Gaga i Bredli Kuper oboje su dobile nominacije za najbolju žensku odnosno mušku ulogu za rimejk mjuzikla "A Star is Born". Nominaciju za najbolju mušku ulogu dobio je i Vigo Moretensen za film "Green Book".

Za najbolju žensku ulogu u kategoriji filmske komedije ili mjuzikla nominovani su Emili Blant za film "Mary Poppins Returns", Olivija Koulman za "The Favourite", Elzi Fišer za "Eight Grade", Šarliz Teron za "Tully", Konstans Vu za "Crazy Rich Asians".

Za najbolju mušku ulogu u toj filmskoj kategoriji nominovni su Kristijan Bejl za "Vice", Lin-Manuel Miranda za "Mary Poppins Returns", Vigo Mortensen za "Green Book", Robert Redford za "The Old Man & The Gun" i Džon Rajli za "Stan & Ollie".

Za najbolju glumicu u drami nominovani su Glen Klous za "The Wife", Lejdi Gaga za "A Star is Born", Nikol Kidman za "Destroyer", Melisa Makarti za "Can You Ever Forgive me" i Rozamund Pajk za "A Private War".

Za najbolju mušku ulogu u drami takmičiće se Bredli Kuper za film "A Star is Born", Vilem Dafo za "At Eternity's Gates", Džon Dejvid Vašington, za "Black Klansman", i Rami Malek za svoju interpretaciju Fredija Merkjurija u "Bohemian Rhapsody".

Bredli Kuper nominovan je takodje u kategoriji najboljih reditelja, sa Spajkom Lijem (A Black Klansman), Adamom Mekejom (Vice) i Piterom Farelom (Green Book).

Zlatni globusi biće uručeni 6. januara i medju su najprestižnijim američkim filmskim nagradama i smatra se da nagoveštavaju pobednike Oskara.  Za nominacije za Zlatni globus glasa oko 95 novinara iz Holivudskog udruženja stranih novinara koji se u mnogome se razlikuju od 8.200 filmskih profesinalaca Akademije za filmsku umetnost i nauku koja glasa za Oskare.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.