AAA

SCENA | 16.02.2019 00:25 > 16.02 00:25

Danas dodela nagrada 69. Medjunarodnog filmskog festivala u Berlinu


U Berlinu će večeras biti dodeljene glavne nagrade 69. Medjunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za Zlatnog medveda se ove godine takmiči 16 filmova.

Ostvarenje "One Second" kineskog reditelja Žanga Jimua, kao 17. film u trci za Zlatnog medveda u medjuvremenu je skinut sa takmičarskog dela festivala.

Medju 16 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, medju kojima "Mr Jones" (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnjeske Holand, "Elisa and Marcela" (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i "Gospod postoji, imeto i' e Petrunija" (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Festival je otvorilo ostvarenje "The Kindness of Strangers" (Ljubaznost stranaca) danske rediteljke Lone Šerfig, koje se takodje zvanično takmiči za Zlatnog medveda.

Žirijem presedava francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju su izmedju ostalih čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo ove godine je dobila britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. "Noćni portir" italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Pored Zlatnog medveda na festivalu se dodeljuju izmedju ostalih i Gran pri žirija, Srebrni medvedi za najboljeg režisera, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolji scenario i najbolju filmsku muziku, kao i nagrada Tedi za filmove s temama LGBT zajednice.

Prošle godine je Zlatni medved dodeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film "Touch me Not" (Ne dodiruj me).

Medjunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.