AAA

SCENA | 17.04.2019 16:30 > 17.04 19:10

Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs od 8. do 15. maja u Beogradu

Medjunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" buće održan se od 8. do 15. maja u Beogradu, a biće otvoren premijerom filma "Linija života" u režiji Darka Bajića, najavili su danas organizatori.

Na ovogodišnjem, 12. "Beldocs" festivalu biće predstavljeno više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma iz celog sveta, a manifestaciju će zatvoriti premijera srpskog dokumentarca "Električni Orgazam za ljude budućnosti" u režiji Marije Vukić.

Direktor tog festivala Mladen Vušurović rekao je na konferenciji za novinare da je ove godine povećan broj filmova, a kratkometražna forma prvi put je uključena u zvanični program.  

"Veoma sam zadovoljan profilisanjem festivala jer umetnički pečat daje ličnu kartu Beldocsu, čemu sam oduvek žudio. Beldocs je došao u situaciju da zacrta cilj da izraste medju 20 najznačajnijih evropskih festivala dokumentarnog filma, i u narednih pet godina verujem da će uspeti u tome", rekao je on.

Vušurović je ocenio da je za prerastanje "Beldocs" festivala u jedan od 20 najznačajnijih evropskih festivala neophodno da postoji ozbiljan informacioni sistem.

"Potrebno je da najmanje četiri polja dobiju softverska rešenja, a svako takvo softversko rešenje košta najmanje tri hiljade evra", naveo je on.

Vušurović je naveo da će na ovogodišnjem "Beldocs-u" biti i specijalni program "Lavirint pravde" koji je podržala Fondacija Hajnrih Bel.

On je rekao da značajnu pažnju te selekcije privlači film "Sudjenje Ratku Mladiću" u režiji Roberta Milera i Henrija Singera.

Vušurović je dodao da, osim prikazivanja filmova, "Beldocs" već godinama razvija i industrijske aktivnosti odnosno pruža podršku industriji srpskog dokumentarnog filma.

Umetnički direktor "Beldocs" festivala Marko Grba Singh rekao je da domaći takmičarski program okuplja šest filmova raznolikih tematika, a da će u medjunarodnom takmičarskom programu "Beldocsa" ove godine biti prikazano 10 filmova.

Filmovi sa aktuelnim političkim temama uvršteni su u program "Naslovna strana", dok je selekcija "Udarni termin" skup kritički i komercijalno najuspešnijih dokumentaraca iz 2018.

U selekciji biografskih filmova "Profil" publiku očekuju dokumentarci o Papi Franji, ruskom političaru Mihailu Gorbačovu, MMA borcu Konoru Mekgregoru, reditelju Vilijamu Fridkinu i teniseru Džonu Mekenrou.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.