AAA

SCENA | 14.06.2019 15:50 > 14.06 15:50

Almodovar će dobiti Zlatnog lava za životno delo na festivalu u Veneciji

Uprava Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) saopštila je danas da će Zlatnog lava za životno delo biti ove godine uručeno španskom reditelju Pedru Almodovaru.

"Almodovar nije samo najznačajniji i najuticajniji španski reditelj posle Luisa Bunjuela već je autor koji nudi najkonkretniju, kontroverznu i provokativnu sliku Španije posle Frankove ere", navodi se u saopštenju direktora Mostre, Alberta Barbere.

Prema njegovim rečima, transgresija, želja i identitet su omiljene teme reditelja u njegovim filmovima u kojima se provlači odredjeni humor i vizuelni sjaj.

Almodovar (69) snimio je 21 dugometražno ostvarenje, medju kojima su "Žene na rubu nervnog sloma", "Sve o mojoj majci", "Pričaj s njom", "Kika", "Veži me" i "Visoke potpetice".

"Veoma sam dirnut i počastvovan što ću primiti Zlatnog lava. Imam veoma lepa sećanja na Mostru, gde sam zabeležio svoj početak na medjunarodnoj filmskoj sceni 1983. sa ostvarenjem Mračne navike. To je bilo moje vatreno krštenje i izuzetno iskustvo", rekao je Almodovar.

"Taj Zlatni lav će postati moja maskota kao i moje dve mačke koje žive sa mnom. Hvala vam od srca za nagradu", dodao je španski reditelj.

Almadovar je dobitnik brojnih medjunarodnih nagrada, medju kojima su dva Oskara za fimove "Pričaj s njom" (2002) i "Sve o mojoj majci" (1999) i nagrada za scenario na Kanskom festivalu za "Vrati se" (2006). U Veneciji je osvojio 1988. godine nagradu za najbolji scenario za film "Žene na rubu nervnog sloma".

Ovogodišnja, 76. Mostra biće održana od 27. avgusta do 7. septembra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.