AAA

SCENA | 11.01.2020 22:55 > 11.01 22:55

U ponedeljak nominacije za prestižnog Oskara

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke u ponedeljak će saopštiti spisak nominacija za prestižnog Oskara, čija će 92. po redu svečana dodela biti održana 9. februara u Los Andjelesu, saopšteno je na sajtu Akademije.

Američki mediji medju favoritima pominju nekoliko filmova "Irac" (The Irishman) Martina Skorsezea, "Bilo jednom... u Holivudu" (Once Upon a time... in Hollywood) Kventina Tarantina i "1917" Sema Mendeza.

Ovogodišnja dodela koja će biti kao i svake godine u pozorištu Dolbi u Los Andjelesu, neće imati domaćina ceremonije što je bio slučaj na prethodnoj ceremoniji. Organizatori ceremonije ocenili su da je 91. dodela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti ove godine.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje "Green Book" (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.